Više od dvjesto učenika osmih razreda iz međimurskih osnovnih škola ima priliku učiti o strojarstvu, STEM-u, elektronici i računalstvu u Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole Čakovec (RCK TČŠ). Tamo se od 19. do 23. travnja 2022. održavaju jednodnevni kampovi koji spajaju osnovnoškolce s iskusnim predavačima, stručnjacima iz područja strojarstva, STEM-a, elektrotehnike i računalstva.

Više od 200 učenika osmih razreda međimurskih osnovnih škola odazvalo se pozivu za sudjelovanje u kampovima

Jednodnevni kampovi za učenike predstavljaju priliku da saznaju više o programima i aktivnostima koje se  provode u Tehničkoj školi Čakovec i možda upoznaju svoje buduće profesore, da se upoznaju s radom RCK TŠČ te da na zabavan način uče o zanimljivim područjima iz kojih uvijek nedostaje stručnjaka na tržištu rada.

Za učenike će na kampu biti pripremljena četiri punkta, na svakom punktu kroz dan će se održavati radionica iz jednog od sljedećih područja: strojarstva, STEM-a, elektrotehnike i računalstva. Planirano je sudjelovanje ukupno 150 učenika u kampu, 30 učenika dnevno podijeljenih u četiri manje grupe koje naizmjence sudjeluju u radionicama na različitim punktovima.

Stvarni broj prijavljenih učenika uvelike je premašio planirani, na kampove se prijavilo čak 220 učenika iz 27 međimurskih osnovnih škola. Takav interes je vrlo pozitivan i budi nadu da su generacije koje dolaze aktivne u njegovanju svojih interesa te da prepoznaju priliku za razvoj karijere u ovim zanimanjima.

Jednodnevni kampovi dio su aktivnosti koji se provodi u sklopu projekta Uspostava RCK u strojarstvu SJEVER – TŠČ čiji nositelj je Tehnička škola Čakovec (TŠČ), a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Glavni cilj projekta je rješavanje problema nedostatka kvalificirane radne snage u području strojarstva te problema neusklađenosti znanja koje učenici imaju nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja i potreba tržišta rada.  Kao dio rješenja planirana je provedba niza učeničkih kampova i strojarskih hubova. Za osmišljavanje idejnog koncepta i organizaciju provedbe kampa koji se trenutno provodi i svih budućih sličnih događanja zadužen je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o. (TICM)

Jedan od važnih ciljeva kampova je promocija RCK TŠČ koji će preuzeti ulogu centra izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja korištenjem inovativnih modela učenja i suvremeno opremljenih praktikuma, s ciljem podizanja kvalitete stručnih kadrova sukladno potrebama gospodarstva i tržišta rada. U RCK TŠČ stručno osposobljavanje i usavršavanje će, osim učenicima biti dostupno i odraslim poduzetnicima, nastavnicima stručnih predmeta i mentorima, dio aktivnosti bit će usmjeren na poticanje suradnje obrazovnih ustanova svih razina s poduzetnicima i na promociju strukovnih zanimanja organizacijom različitih natjecanja, smotri i sličnih događanja. RCK TŠČ uspostavljen je provedbom dvaju projekata ukupne vrijednosti 56 milijuna kuna, projektom Uspostava RCK u strojarstvu SJEVER -TŠČ ukupne vrijednosti 26, 2 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te projektom Regionalni centar strojarstva TŠČ, vrijednosti 29,6 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Učenici osmih razreda na kampovima će učiti i dobro se zabaviti, a dobar dio njih će zasigurno donijeti odluku o nastavku školovanja u Tehničkoj školi Čakovec. Svi oni koji se iz nekog razloga nisu prijavili mogu odahnuti jer je ovo tek prva u nizu sličnih aktivnosti.


Podijeli: