Petnaestak polaznika radionice „Kako koristiti e-alate za procjenu poslovanja i poboljšanje konkurentnosti” imalo je 3. rujna 2014. u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje priliku upoznati se s načinima povećanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, ali i općenito svih vrsta organizacija, uspostavljanjem efikasne organizacijske kulture. Predavanje su održali konzultanti Leszek Jakubowski i Monika Begović iz projektnog tima projekta e-Poslovanje.

Poduzeća se u suštini razlikuju upravo po organizacijskoj kulturi koja ih obilježava, a koja je formirana od strane vodstva. Korištenje metodologija poput Investors in People koja je predstavljena na radionici pokazalo se efikasnim u uspostavljanju optimalnog odnosa prema zaposlenicima i kvalitetnom iskorištavanju njihovih znanja i vještina. Zadovoljni i motivirani zaposlenici bit će znatno kreativniji i produktivniji, a samim time i poduzeće će biti konkurentnije.

Predavači su pokrenuli raspravu o uzrocima gospodarskih i drugih problema u Hrvatskoj ali i drugim državama i koracima potrebnima za izlazak iz krize. Kroz niz primjera došlo se do zaključka da je za uspjeh države koju možemo promatrati kao organizaciju zapravo nevažno ima li na raspolaganju bogatstvo prirodnih resursa ili nema, je li mala ili velika, ima li dugu i bogatu povijest ili ne. Osnovni čimbenik koji određuje hoće li organizacija ili država biti dugoročno uspješna je organizacijska kultura, tj. skup stavova i vrijednosti kao što su radinost, poštenje, točnost, želja za učenjem i primjenom znanja itd. do kojih članovi organizacije drže i u skladu s kojima se ponašaju. Dugotrajan proces promjene ključnih stavova nije moguć preko noći, već ga je potrebno poticati kroz sustav obrazovanja od najranije dobi.

U okviru radionice polaznicima je demonstriran e-alat: Investors in People Interactive koji pomaže organizacijama u procjeni svoje organizacijske kulture i daje smjernice za njezino poboljšanje. Ovaj e-alat koristi britanska vlada od 1991. godine kako bi pomogla privatnim i javnim organizacijama u unaprjeđenju organizacijske kulture, a plan je kroz projekt pokrenuti njegovu implementaciju u Hrvatskoj kojoj je promjena organizacijske kulture prijeko potrebna. Alat za samoprocjenu je besplatan i dostupan je na internetskim stranicama www.investorsinpeople.co.uk.

Radionica je organizirana u sklopu projekta e-Poslovanje – Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja koji je financiran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost te Vlade Republike Hrvatske.

Podijeli: