Pandemija koronavirusa utjecat će na arhitekturu i dizajn budućnosti, a primjer na kojem se to već sada vidi su radni prostori. Donedavno popularni open space uredi pokazali su se kao loše rješenje, a budući da ne možemo svi raditi od kuće, arhitekti diljem svijeta traže rješenja kako ostvariti maksimalnu zaštitu u postojećoj infrastrukturi.

Provedbom projekta „OFFICE SHELL Radno okruženje koje omogućuje koncentrirani rad u open space uredima“ inovativni stručnjaci iz poduzeća Dizzconcept pod vodstvom Darka Špiljarića, osmislili su koncept kapsule kružnog oblika (Office shell) koja se montira unutar ureda otvorenog tipa te, poput školjke, otvara i zatvara po potrebi. Office Shell osigurava osobnu distancu, reguliranje mikroklime te potpuno individualno nadzirano radno okruženje.

Office Shell.

Tehnološki rizik projekta koji je osnovni preduvjet da bi se projekt mogao sufinancirati iz PoC programa, predstavljalo je rizik nemogućnosti izrade funkcionalnog prototipa koji se može montirati ili demontirati za manje od 20 minuta, postizanje propisane temperature, vlažnosti zraka i osvijetljenosti. Provjera koncepta provedena je kroz dvije faze: izradu prototipa uredske školjke i demonstraciju tehničke izvedivosti.

Konačan rezultat PoC projekta je kompaktan sustav koji zauzima 4 m² uredskog prostora, zatvarajući radni prostor u cilindričnu kabinu s kliznim vratima. Ovakve se kapsule mogu postaviti na više mjesta u uredu i dati potrebnu privatnost za koncentrirani rad.

Office Shell napravljen je od reciklirajućih materijala i postavlja se u roku od 20 minuta.

Kapsula daje akustičnu i vizualnu izolaciju, a u njoj se može regulirati i temperatura za dva do tri stupnja više ili manje od ostatka prostora. Office Shell može se kombinirati s uobičajenim uredskim namještajem, a sastavljanje ili rastavljanje jedinice traje manje od 20 minuta. Također, u aktualno doba pandemije koronavirusa predstavlja efikasnu zaštitu od širenja infektivnih bolesti. Slijedeći principe biofilnog dizajna u proizvodnji su korišteni prirodni, antibakterijski i antistatički materijali.

Office Shell dostupan je u više izvedbi. Kapsula može biti u potpunosti vizualno izolirana od ostatka ureda ili kroz pleksiglas davati pogled u ured. Treća opcija je da se to staklo može zatamniti i tako omogućiti privatnost korisniku.

Office Shell dostupan je u više izvedbi.

Projekt je vodio Darko Špiljarić,  dipl. ing. arh i vlasnik poduzeća Dizzconcept d.o.o. koji je o samoj provedbi rekao:

„Zahvaljujući potpori kroz projekt PoC8 i stručnoj podršci koju nam je pružio TICM uspjeli smo u otežanim uvjetima zbog virusa Covid 19 uspješno provjeriti koncept OFFICE SHELL. Izradili smo prototipe u više verzija kako bi se prilagodili novim okolnostima u kojima će se odvijati uredski rad i nakon prestanka ove pandemije. Leap in time institut, istraživački centar za budućnost rada na Technische Universität Darmstadt, na čijem čelu je Prof. Dr. Dr. Ruth Stock-Homburg, a bavi se problematikom radnog okruženja budućnosti zainteresirao se za naš proizvod – https://www.leap-in-time.com/services/comfurnacy/future-office-champions/integrative-office-solutions/. Nakon višemjesečnog testiranja dobili smo prestižni COMFURNACY certifikat. Nastavljamo razvoj  proizvoda i prilagodbu tržišnim zahtjevima.”


REZULTATI PROJEKTA

Office Shell – your piece of home in the office!

Office Shell WIN – the perfect solution for open plan offices

Office Shell premijerno je predstavljen na Zagreb Design Weeku 2020.


Projekt „OFFICE SHELL Radno okruženje koje omogućuje koncentrirani rad u open space uredima“ ukupne vrijednosti 480.651,66 kn, trajao je 9 mjeseci, a sufinanciran je u okviru 8. kruga Programa provjere inovativnog koncepta (PoC) kojeg provodi Hrvatska agencija za inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)

Spomenuti projekt jedan je od ukupno pet PoC projekta čiju je provedbu tijekom 2019., 2020. i 2021. godine pratio Tehnološko-inovacijski centar Međimurje kao prepoznati centar za provedbu PoC programa. Uloga TICM-a ogledala se u pružanju savjetodavne podrške korisnicima u pripremi projektne prijave, praćenju napretka projekta, analizi periodičnih stručnih i financijskih izvješća o ostvarenim rezultatima te u provedbi drugih aktivnosti nužnih za uspješnu operativnu realizaciju projekta. Tijekom osam dosadašnjih krugova PoC programa TICM je sudjelovao u provedbi njih čak 32 ukupne vrijednosti 12,8 milijuna kuna.

Podijeli: