U četvrtak, 23. studenog 2023. godine održana je završna konferencija velikog projekta kojom su Međimurska županija i Tehnička škola Čakovec uspostavili Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu te otvorili novo poglavlje u razvoju obrazovanja, ali i razvoja gospodarstva Međimurja. Ideja o uspostavi centra javila se 2016. godine kada je Međimurska županija, imajući u vidu snažne potencijale naše najveće srednjoškolske ustanove, predložila Tehničku školu Čakovec kao kandidata za projekt.

Potom je u županijskoj Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i kvalitetno razrađena dokumentacija za prijavu te je Tehnička škola Čakovec 2018. godine uvrštena među 25 srednjoškolskih ustanova koje će postati mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Tehnička škola Čakovec postaje najbolja među odabranima te prva u Hrvatskoj završava projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti, koji je započeo u listopadu 2020. godine, a završio u studenome 2021. godine, da bi se već iduće školske godine u njemu započela odvijati nastava. Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Sjever Tehničke škole Čakovec uspostavljen je kroz dva projekta, iz dva različita izvora financiranja:  Europski socijalni fond sufinancirao je uspostavu Regionalnog centra, vrijednu 3.476.216 eura, a Europski fond za regionalni razvoj opremanje s 3.968.675 eura.

Voditeljica projekta Mihaela Pancer Zadravec govorila je o izazovima velikih projekata u kojima je rođen Regionalni centar kompetentnosti, istaknuvši sve ljude u projektnom timu kao iznimne suradnike bez kojih rezultati ne bi bili mogući.

Voditeljica projekta Mihaela Pancer Zadravec.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec naglašava da je Regionalni centar još jedan primjer snažne projektne aktivnosti koja krasi Međimurje: „Veseli me biti dio ove svečanosti i hvala svima koji su pridonijeli uspješnom završetku projekta, osobito predanom projektnom timu, ljudima velikog znanja i iskustva te iskrene ljubavi prema svojoj školi. Ponosni smo na vas!“, istaknuo je zamjenik župana.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Uzvanicima se obratila i izaslanica Ministarstva obrazovanja, voditeljica Službe za strukovno obrazovanje  Vesna Hrvoj-Šic„Na ovom projektu jasno se vidi da je bila prisutna potpuna posvećenost i jasna ideja vodilja u ovom najvećem ulaganju u strukovno obrazovanje uopće. Već sada Tehnička škola Čakovec polučila je utjecaj na cijelu sjevernu regiju Hrvatske. Sjajne rezultate i Ministarstvo će poduprijeti“, istaknula je izaslanica, dok je izaslanik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i pomoćnik ravnatelja za obrazovanje odraslih Mario Bučić dodao: „Predanošću i fokusiranošću ste školi staroj 134 godine dali novu ulogu u zajednici i novo ruho. Zbog nje će mladi Međimurci ostajati na rodnoj grudi, a dostignuća ovoga centra mnoge koji su otišli će i vratiti kući. Uspješnom uspostavom Centra pokazali ste ozbiljnost i odgovornost, ali i neizmjernu ljubav prema svom kraju koja je sada okrunjenja ovim projektom“.

Voditeljica Službe za strukovno obrazovanje MZO, Vesna Hrvoj-Šic.

Ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka još jednom je zahvalio Županiji te njezinim razvojnim i znanstvenim ustanovama na pomoći: „Sedam i pol milijuna eura europskih sredstava uložili smo u ovaj jedinstven doseg kojim smo na pet godina postali i centar kompetentnosti, te ćemo dati sve od sebe da uspješno prođemo i buduće evaluacije. Ciljeve projekta naši učenici već uživaju. Podigli smo kvalitetu strukovnog obrazovanja u području strojarstva, te otvorili put sinergiji obrazovnog sustava u tom području i gospodarstva, uz povezanost sa znanstvenim organizacijama i međunarodnim razvojnim centrima“, naglasio je ravnatelj Blažeka.

Ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka.

U devet suvremeno opremljenih praktikuma učenici Tehničke škole Čakovec postaju vrhunski majstori ili se pripremaju za ulazak u akademsku zajednicu uz inovativne metode učenja. Centar nudi i usavršavanje za odrasle u sklopu modela cjeloživotnog obrazovanja te je usklađen s potrebama našega tržišta.

Novi Regionalni centar danas živi kao mjesto znanja i razvoja struke, u kojem je učenicima omogućen rad u praktikumima CAD/CAM tehnologije, praktikumu za CNC  tehnologije, za zavarivanje, za mjerenje i kontrolu kvalitete, za razvoj i konstrukcije, za fluidne tehnike, za automatizaciju i robotiku, za energetsko strojarstvo i obnovljive izvore energije te praktikumu za automehatroniku. U potkrovlju novoga objekta je višenamjenska konferencijska dvorana i laboratoriji u kojima učenici strojarskih zanimanja, ali i odrasli polaznici različitih edukativnih sadržaja, nastavnici, te gospodarstvenici imaju priliku sudjelovati u programima stručnog usavršavanja.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje je u sklopu projekta bio angažiran za osmišljavanje i organizaciju učeničkih kampova i strojarskih hubova koju su polučili brojne koristi za učenike i poduzetnike koji su u njima sudjelovali. Koristimo ovu priliku da čestitamo Tehničkoj školi Čakovec i svim partnerima i suradnicima na ovom uspješnom i vrijednom projektu.

Podijeli: