Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, uz podršku Ministarstva poduzetništva, organizirao je u petak, 25. rujna 2015. godine radionicu na temu korištenja responzivnog web dizajna.  Desetak sudionika, sa osnovnim znanjem  HTML-a, CSS-a i Javascripta su upoznata sa osnovama responzivnog i adaptivnog dizajna, te njihovim sličnostima i razlikama.

Responzivni dizajn je metoda izrade internetskih stranica s ciljem prikazivanja sadržaja na uređajima različitih razlučivosti i veličina zaslona. Glavna značajka ove metoda dizajniranja stranica je fleksibilnost elemenata dizajna i sadržaja kod prilagođavanja različitim razlučivostima korisničkog sučelja. S druge strane, metoda adaptivnog dizajna zahtjeva pristup izrade više verzija dizajna za prikaz na različitim sučeljima.

Prednost responzivnog dizajn nad adaptivnim je u tome što omogućuje prilagođavanje dizajna prema uređaju na kojem se prikazuje i nije potrebno kreirati višestruke verzije dizajna. S druge strane, adaptivni pristup osigurava bolju optimizaciju sadržaja i dizajna što najviše doprinosi brzini učitavanja i prikazivanja na zaslonu. Kod redizajna postojećih stranica preporučuje se primjena adaptivnog dizajna, dok kod izrade novog projekta, responzivni je dizajn puno bolja, efikasnija i jeftinija opcija.

Pojavom HTML5 i CSS3 tehnologija, brojnih rješenja temeljnih na Javascript tehnologiji te razvojnih okvira (frameworks) kao što su Twitter Bootstrap, Zurb Foundation i drugih, posao izrade responzivnih internetskih stranica uvelike je olakšan. Usprkos tomu, potrebno je dobro razumijevanje metoda koje se primjenjuju u samom procesu planiranja i izrade dizajna.

Na radionici se, osim teoretskog dijela  i pojašnjena razvojnih okvira, radilo i na praktičnom djelu, pa su tako sudionici imali priliku testirati svoje novostečeno znanje. Vrijeme se prilagođava tehnologiji, pa tako i responzivni dizajn postaje svojevrsni standard u izradi internetskih stranica.

Podijeli: