Izrada CAD modela zahtijeva solidnu računalnu konfiguraciju i licencu za korištenje specijaliziranih alata čija je cijena na početku često prevelika za većinu korisnika. Kako bi te probleme riješili i CAD tehnologiju približili što većem broju korisnika, poduzeće Onshape razvilo je istoimeni softver koji je danas predstavljen na radionici u TICM-u pred dvadesetak sudionika.

Onshape je alat za parametrijsko  CAD modeliranje u „oblaku“, bez potrebe za instalacijom desktop aplikacije i snažnim hardverom, neovisan o platformi, a za korištenje je dovoljna internetska veza i preglednik koji podržava WebGL tehnologiju.

Onshape podržava uvoz većine CAD formata i glavna prednost u odnosu na klasične desktop alate je korištenje dokumenata unutar samog softvera u kojima se automatski spremaju informacije o izrađenim modelima. Dodatna funkcionalnost  je i izrada projektne dokumentacije.

Registrirani korisnici dobivaju vlastiti prostor u „oblaku“ na koji mogu spremati CAD modele i dokumentaciju, a u osnovnoj besplatnoj verziji Onshape nudi 100 MB prostora za privatne projekte te do 5GB prostora za projekte koji su vidljivi i ostalim korisnicima. Podržana je kolaboracija što omogućuje zajednički rad na projektima u realnom vremenu.

Voditelj radionice Vladimir Sever iz poduzeća 3D porta naglasio je da Onshape postavlja nove standarde u korištenju alata za CAD modeliranje ponajviše zbog fleksibilnosti i pristupačnosti.

Više informacija o korištenju Onshape aplikacije nalazi se na službenim stranicama www.onshape.com.

Podijeli: