Radionicu su vodile Ana Tomašek, viša stručna suradnica u Poslovno-inovacijskoj agenciji Republike Hrvatske – BICRO, i Ivana Čuljak, voditeljica Odjela za inovacije u BICRO-u. Izlaganje je održao dr.sc. Bojan Pečnik, osnivač i tehnički direktor razvojnog projekta Hipersfera i direktor za znanost u TICM-u.

Ana Tomašek je tijekom zanimljivog i vrlo informativnog predavanja upoznala sudionike s mogućnostima financiranja na znanju baziranih inovativnih projekata na nivou Republike Hrvatske te s mogućnostima koje se pružaju skorim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Sudionici su upoznati s različitim programima koji su osmišljeni i implementirani u svrhu dodjeljivanja sredstava za projekte u domeni istraživanja i razvoja, kao i kriterijima koje projekt mora zadovoljavati kako bi sredstva bila odobrena.

Ivana Čuljak obradila je temu financiranja istraživačkih i razvojnih projekata u Republici Hrvatskoj kroz institucionalne kanale i trenutno dostupne programe. Tijekom predavanja naglasak je stavljen na program Vlade Republike Hrvatske pod nazivom „Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama“, odnosno potprograme RAZUM, TEHCRO, IRCRO, Eureka i POC koje provodi BICRO.

Posljednje izlaganje je održao  dr.sc. Bojan Pečnik koji je na primjeru projekta Hipersfera sudionicima prenio svoja iskustva u dobivanju sredstava za razvojni projekt autonomne stratosferne letjelice. Projekt Hipersfera financiran je upravo kroz BICRO-v program RAZUM koji osigurava početno financiranje novoosnovanih poduzeća ili početno financiranje razvoja novog proizvoda ili usluge u postojećim malim i srednjim poduzećima.

Radionici je prisustvovalo više od trideset poduzetnika iz Međimurske i Varaždinske županije te iz Zagreba, što je pokazatelj da postoji interes za financiranje istraživačkih i razvojnih projekata u regiji. Sudionici su kroz pitanja i komentare pokazali da su spremni pokretati i provoditi istraživačke projekte i da očekuju podršku kroz programe financiranja takvih projekata od strane relevantnih institucija u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Ana Tomašek, BICRO

Ivana Čuljak, BICRO

Bojan Pečnik, Hipersfera i TICM

Podijeli: