Krajem lipnja u organizaciji Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture u Zagrebu je održana promocije knjige “50 godina zajedno“. Izdavač knjige – monografije je Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture. Urednici i autori većeg broja članaka su Željko Medved iz Čakovca i Dragutin Labaš iz Varaždina. Knjiga obiluje brojnim stručnim i povijesnim prilozima, dokumentiranim fotografijama iz pedeset godišnjeg života Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture i nastave tehničke kulture.

Autori knjige “50 godina zajedno”

Predstavljajući knjigu Jerko Jukić, prof. iz Osijeka, jedan od recenzenata u svom je osvrtu između ostalog ustvrdio: „Nastava tehničke kulture, slobodne tehničke aktivnosti i udruge tehničke kulture našle su i potvrdile svoju ulogu i poziciju u hrvatskom školskom sustavu i društvu. Korifeji, istaknuti pojedinci, promicatelji tehničkog odgoja i tehničke kulture u Republici Hrvatskoj su svakako gospodin Dragutin Labaš iz Varaždina i gospodin Željko Medved iz Čakovca, koji svojim životopisom, dugogodišnjim aktivnostima i doprinosom u tehničkoj kulturi to i danas potvrđuju. Značajnim doprinosom u radu svojih škola, svojih županijskih društava pedagoga tehničke kulture te upravljanjem Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture pokazali su da su zaista istinski zaljubljenici u rad s mladima i veličanstveni i tajnoviti svijet tehnike.

Predstavljanje knjige “50 godina zajedno”

Zahvaljujući izrazitom entuzijazmu i nesebičnom zalaganju te uloženom trudu i potrošenom vremenu uspjeli su prirediti i urediti knjigu, monografiju „50 GODINA ZAJEDNO“.

Monografija na svjetlo dana donosi i svima zainteresiranima prezentira mnoštvo činjenica i dokumenata o cjelokupnoj aktivnosti i razvoju Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture te županijskih društava pedagoga tehničke kulture. Monografija je namijenjena svim članovima Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture kao i svim zainteresiranim građanima i ustanovama.

Među uzvanicima uz visoke predstavnike Hrvatske zajednice tehničke kulture na promociji je bila i dr.sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Uz sve pohvale urednicima napomenula je da će ta knjiga otrgnuti zaboravu mnoge entuzijaste u tehničkoj kulturi, umnogome doprinijeti razumijevanju širine djelovanja u tehničkoj kulturi, te će biti dobar izvor saznanja za rad s mladima i od velike pomoći mladim učiteljima tehničke kulture koji će tek zakoračiti u svijet rada predajući tehničku kulturu.

Jedno poglavlje knjige “50 godina zajedno”  je dostupno na sljedećoj poveznici.

Izvor: emedjimurje.net.hr

Podijeli: