Nastavljajući tradiciju približavanja suvremenih rješenja proizvođačko-prehrambenog sektora poljoprivrednicima Međimurske županije, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, organizirala je 5. izdanje poljoprivredne konferencije “Upravljanje znanjem u poljoprivredi: Povratak korijenima (u digitalnom dobu)”. Konferencija se održala 25. veljače 2020. godine, u multimedijalnoj dvorani TICM-a.

Na konferenciju se odazvalo oko 40-ak sudionika, od kojih su najveći broj činili poljoprivredni proizvođači, predstavnici savjetodavnih i znanstvenih institucija te predstavnici lokalnih akcijskih grupa. Naglasak konferencije bio je na isticanju važnosti poljoprivrede u pogledu sigurnosti potrošača, poznavanju porijekla i kvalitete hrane te spajanja tradicionalnih načina uzgoja s modernim principima. Konferencija je započela sa stručnim predavanjem dr. sc. Siniše Jelovčana koji je kroz prezentaciju „Poljoprivredna proizvodnja danas i u budućnosti“ prikazao kakve nas promjene i izazovi očekuju. G. Jelovčan, naglasio je da će poljoprivreda u budućnosti biti izazov za proizvođače, no potrebno je imati znanja kako bi se promjenama lakše prilagođavalo. Sljedilo je predavanje mr. sc. Slavena Aljinovića o standardizaciji poljoprivredne proizvodnje uz koju se postiže vrhunska kvaliteta proizvoda sa što manje gubitaka u proizvodnji. Također g. Aljinović u svom izlaganju spomenuo je važne uvjete standardizacije i njezine učinke na hrvatskom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Upravljanje znanjem u poljoprivredi: Povratak korijenima (u digitalnom dobu)

Prema anketi na koju su sudionici konferencije prilikom prijave odgovarali na pitanje „Mislite li da je voće i povrće na hrvatskom tržištu u potpunosti zdravstveno ispravno?“ njih čak 82 % smatra da voće i povrće nije u potpunosti zdravstveno ispravno. Upravo iz tog razloga na panelu „Sigurnost hrane“ raspravljalo se o načinima i mjerama kojima se problem sigurnosti hrane može umanjiti, a na panelu su sudjelovali Marko Tarandek, voditelj odjela nadzora tvrtke Austria Bio-Garantie, Marko Šarčević, proizvođač i distributer poljoprivrednih proizvoda i Andrija Lesar, upravitelj službe za sustav kvalitete u Bioinstitutu. Zaključak panela je taj da je sustav kontrole hrane u Hrvatskoj dobro postavljen te se vrši dovoljno kontrola što dokazuje da je hrana koju danas konzumiramo sigurna.

Panel “SIGURNOST HRANE”

U nastavku su dipl. ing. agr. Nikola Blažon i mag. ing. agr. Ivan Blažon održali predavanja na temu udruživanje proizvođača za povećanje konkurentnosti i prednosti istog te precizna poljoprivreda tj. digitalizacija u poljoprivredi. Udruživanje proizvođača vrlo je bitno kako bi se postigla konkurentnost na tržištu, proizvođači postali pouzdani partneri koji su u mogućnosti pregovarati za bolje uvjete proizvodnje i prodaje svojih proizvoda. S druge strane, digitalizacija je budućnost poljoprivredne proizvodnje te je g. Blažom predstavio najpopularnije mehanizme odn. tehnologije kao što su BLOCKCHAIN i REMDry te Digitalni inovacijski hubovi i njihove prednosti u korištenju.

Nikola Blažon

Sudionici konferencije su na pitanje „Što Vam je kod kupnje najvažnije?“ odgovorili da je podrijetlo proizvoda najvažniji čimbenik odabira kupovine (58 %), zatim cijena proizvoda (25 %) i način uzgoja (17 %). Na drugoj panel raspravi pod nazivom „Proizvođači“ sudionici su bili Nenad Kosi (konvencionalna proizvodnja), Dejan Hunjadi (biodinamička proizvodnja) te profesor Ivica Kisić (proizvodnja u urbanoj sredini). Raspravljalo se o različitim načinima uzgoja te važnosti isticanja podrijetla proizvoda. Na kraju konferencije može se zaključiti da nam lokalno proizvedena hrana mora biti primarni cilj proizvođača ali i primarni izbor potrošača. Na taj način, potičemo domaću proizvodnju, prednost dajemo domaćem proizvođaču te samim time možemo direktno utjecati na sigurnost hrane.

Podijeli: