U ponedjeljak, 24. kolovoza 2020. godine, u holu Tehničke škole Čakovec (TŠČ) predstavljen je projekt “Uspostava RCK u strojarstvu SJEVER – TŠČ” u okviru kojeg će se uspostaviti Regionalni centar kompetentnosti TŠČ. U nazočnosti predstavnika profesora, suradnika i ostalih gostiju, projekte su predstavili župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj TŠČ Dražen Blažeka, predstavnik gospodarstvenika Franjo Sobočan i voditeljica projekata Mihaela Pancer Zadravec.

Projektom RCK SJEVER – TŠČ doprinijeti će se rješavanju problema neusklađenosti znanja koje učenici imaju nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja i potreba tržišta rada. Jedan od osnovnih uzroka problema je neadekvatnosti postojećih prostornih i tehnoloških kapaciteta Tehničke škole Čakovec. RCK je namijenjen učenicima srednjih škola koji pohađaju programe obrazovanja u sektoru strojarstva, odraslim polaznicima, strukovnim nastavnicima te poduzetnicima i gospodarstvu u regiji.

Predstavljanje projekata

Regionalni centar kompetentnosti TŠČ financira se iz Europskog Socijalnog fonda (Uspostava RCK u strojarstvu SJEVER – TŠČ, ukupna vrijednost 26.2 milijuna kuna) i Europskog fonda za regionalni razvoj (Regionalni centar strojarstva SJEVER, ukupna vrijednost 29.9 milijuna kuna). U okviru oba projekta TŠČ dobiva 9 suvremeno opremljenih praktikuma strojarstva i mehatronike na ukupno 3.270 kvadratnih metara. Partneri projekata su Međimurska županija i Strojarska i prometna škola Varaždin, dok su suradnici na projektima Graditeljska škola Čakovec, HZZ – Područni ured Čakovec, JU REDEA, Srednja škola Oroslavlje, Srednja škola Krapina, Tehnička škola Daruvar, Sobočan d.o.o., Sveučilište Sjever i POU Algebra.

U Hrvatskoj postoji 25 centara kompetentnosti, a Međimurje će sada imati jedan i to iz područja strojarstva. Dva osnovna benefita projekta su ta da će Tehnička Škola dobiti nove prostore, dodatne sadržaje, laboratorije i opremu te će se koristiti inovativne metode učenja, suradnja s poslodavcima postati kvalitetnija i provodit će se više konkretne i praktične nastave. To je promišljanje budućnosti na tržištu rada, odnosno usmjeravanje obrazovanja prema gospodarstvu – naglasio je župan Matija Posavec

Župan Međimurske županije, Matija Posavec

Osnovne grupe aktivnosti uključuju rekonstrukciju i dogradnju zgrade postojeće Radionice – procijenjena vrijednost 15 mil. kuna, nabava opreme za 9 novih školskih praktikuma iz pod-područja strojarstva: Praktikum CAD/CAM tehnologije, Praktikum za zavarivanje, Praktikum za mjerenja i kontrolu kvalitete, Praktikum za energetsko strojarstvo i obnovljive izvore energije, Praktikum za CNC tehnologije, Praktikum fluidne tehnike, Praktikum za automatizaciju i robotiku, Praktikum za razvoj i konstrukcije, Praktikum automehatronike – procijenjena vrijednost 13,76 mil. kuna.

ravnatelj TŠČ, Dražen Blažeka

Osnovne grupe aktivnosti Uspostave RCK u strojarstvu SJEVER – TŠČ uz ostalo pak uključuju uspostavu organizacije rada i razvoj centra, jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca vezanih za provedbu programa redovnog strukovno obrazovanja, odnosno formalnih i neformalnih programa za obrazovanje odraslih (uključuje 32 stručna usavršavanja i 18 studijskih putovanja u RH i inozemstvu) te promociju strukovnih zanimanja i rada Centra.

Za vrijeme trajanja projekta više od 120 nastavnika, 700 učenika i 60 odraslih polaznika imat će priliku sudjelovati na programima stručnog usavršavanja i educirati se u novo opremljenim praktikumima. U tijeku je postupak javne nabave za rekonstrukciju i dogradnju zgrade radionice, a početak radova očekuje se u listopadu 2020. godine. Novi praktikumi trebali biti otvoreni do 2022. godine, kada će se u kvaliteta strukovnog obrazovanja u Tehničkoj školi Čakovec podići na najvišu razinu.


FOTOGALERIJA


Aktivnost informiranja dio je projekta TICM PPI 5.0 MSP kojeg financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: