Konferenciju je otvorio i prisutnima se obratio dožupan Međimurske županije g. Anđelko Horvat koji je istaknuo važnost projekta TIC-a za međimursko gospodarstvo i usmjeravanje poduzetnika prema novim poslovnim prilikama.

Nakon uvodnih predstavljanja BICRO-a i Hrvatskog instituta za tehnologiju – HIT predstavljene su mogućnosti financiranja u području inovacija i transfera tehnologija. Fokus konferencije bio je na inovativnim ICT rješenjima, kako domaćim tako i stranim, koja mogu biti temelj za širenje suradnje. Kao ključni sektori odabrani su obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost te turizam pa je drugi dio dana bio posvećen prezentacijama ICT rješenja u tim područjima. Predstavljena je tehnologija koja smanjuje potrošnju goriva u automobilima, zatim energetski učinkovita električna ulična rasvjeta te tehnologija za efikasno i tržišno isplativog sustava iskorištenje sunčeve energije i sl. U području turizma, uz španjolski primjer poduzeća Vilau koje nudi kompletna rješenja za turističke proizvode primjenom ICT-a, predstavljena su i dva hrvatska primjera softvera – iTur aplikacijski softver za destinacijski menadžment poduzeća iTurus sum d.o.o. i Geanium Software (smještanje sadržaja u kontekst vremena i mjesta na vizualno privlačan način) poduzeća KING ICT.

Pažnja publike skrenuta je i na ulogu tehnologije u povećanju kvalitete života, posebno vezano uz zdravstvenu skrb starijih osoba. Dr. Reiner Wichert s Fraunhofer instituta iz Darmstadta u Njemačkoj predstavio je Ambient Assisted Living koncepte te inovativne tehnologije budućnosti i njihove moguće primjene.

Interes sudionika za teme konferencije potvrdio je da je sazrelo vrijeme za projekt TIC-a čija je svrha poticati tehnološki razvitak regije kroz razvoj tehnološke infrastrukture te stvaranje uvjeta za zapošljavanje i napredovanje mladih stručnjaka; stvoriti uvjete za inkubaciju na znanju utemeljenih poduzeća; stvoriti uvjete za pružanje usluga vezanih uz transfer tehnologija i komercijalizaciju inovacija; jačati regionalna i međunarodna partnerstva s ciljem pružanja kvalitetnih usluga i transfera najboljih praksi. Ugovor o financiranju projekta potpisan je 10. rujna 2009. godine, a TIC počinje s radom u listopadu 2009. godine. Partneri na projektu su Međimurska županija koja osigurava prostor i sufinancira djelovanje TIC-a, Međimursko Veleučilište u Čakovcu kao akademski partner te INI-NOVATION GmbH, tvrtka koja posjeduje ekspertizu u izgradnji i vođenju sličnih struktura.

Prezentacije s konferencije mogu se preuzeti ovdje:

dr.sc. Ivana Nagy: BICRO programi za financiranje tehnološki inovativnih projekata

Matija Derk: Prezentacija Tehnološko Inovacijskog Centra Međimurje

Wolfgang Kniejski: TIC i globalna suradnja za uspješan transfer tehnologije

Dunja Petercol: Transfer tehnologije u HIT-u

Wolfgang Kniejski: Primjeri tehnologija za učinkovito korištenje energije

mr.sc. Ernest Vlačić i mr.sc. Davor Linarić: Projekt SOLAR ORC – Solarno termalno kogeneracijsko postrojenje temeljeno na ORC tehnologiji

dr.sc. Rheiner Wichert: Ambient Assisted Living – inovativne tehnologije budućnosti i njihova primjena

Fernando Aguirre: Usluge za očuvanje kulturnog nasljeđa, edutainment i primjenu u muzejima bazirane na informacijskim tehnologijama

Nenad Štancl i Žarko Vorkapić: iTur aplikacijski softver za destinacijski menadžment

Ivan Malić: Geanium Software

Podijeli: