U Zagrebu, 19.6.2018. održana je konferencija “Dan inovacija” u prostorijama BIOCentra na Borongaju. Konferenciju su uvodnom riječi dobrodošlice otvorili član Uprave HAMAG-BICRO-a, Mario Turalija te državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr. sc. Tome Antičić. U uvodnom govoru su istaknuli važnost inovacija za održiv gospodarski rast te doprinos značajnog broja inovativnih i tehnološki naprednih poduzetnika, mikro, malih i srednjih, koji doprinose i utječu na razvoj inovacijskog sustava. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici korisnika programa te evaluatori HAMAG-BICRO-a, ministarstava i drugih javnih institucija u okviru inovacijskog sustava te Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

U prvom dijelu konferencije osim pregleda programa financiranih u sklopu Drugog projekta tehnologijskog razvoja (STPII), sudionici su čuli uspješne priče korisnika koji su sudjelovali u programima PoC6, RAZUM, IRCRO te programu Podrške uredima za transfer tehnologije.

Govornici su predstavili pregršt uspješnih, zanimljivih te nadasve inovativnih priča poput kognitivno-afektivne tekstne analitike društvenih medija za analizu korisničkog iskustva koja je razvijena pri Fakultetu za elektroniku i računarstvo u Zagrebu, Televend wallet – kompletnog rješenja za vending telemetriju tvrtke Intis d.o.o, uređaja za signalizaciju rabljenih ambalažnih jedinica, tvrtke Visor d.o.o., anti-abrazivnog pužnog transportera tvrtke Salona-Var, RapidCell-a – inovativne metode za ubrzanu detekciju tumorskih stanica i patogenih mikroorganizama te ILME- instrumenata i opreme za mehano-kemijske reakcije iz Instituta Ruđer Bošković, koje su pobudile zanimanje sudionika konferencije. Uslijedila su mnoga pitanja vezano za iskustva o trajanju razvoja proizvoda, izradi prototipa, vremenu potrebnom da se od izrade prototipa gotov proizvod plasira na tržište itd.

Drugi dio konferencije je otvorio ravnatelj Sektora za bespovratne potpore – istraživanje, razvoj i inovacije HAMAG-BICRO-a, Mislav Jurišić sa temom značaja i doprinosa STPII inovacijskom sustavu. Istaknut je značaj Projekta STP i STPII za stvaranje i razvijanje institucionalnih kapaciteta u okviru hrvatskog nacionalnog sustava.

Poslije toga je uslijedila aktualna tema konferencije – predstavljanje Programa provjere koncepta 7 za poduzetnike za koji su prijave u tijeku. Po završetku predstavljanja programa, procedura i dokumentacije te istaknutih razlika u odnosu na prethodni poziv (PoC6), poduzetnici su postavljali pitanja i dobili odgovore vezano za prijavu programa te tijek provedbe istoga.

Konferencija je završila diskusijom u sklopu okruglog stola na temu razvoja inovacijskog sustava od Drugog projekta tehnologijskog razvoja (STPII) do strukturnih fondova. U diskusiji su sudjelovali znanstveni savjetnik Ekonomskog instituta, Zoran Aralica, poslovni savjetnik iz Modus Melior d.o.o., Nenad Buljan, direktor tvrtke Smart Sense d.o.o., Radovan Rusan, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o., Ivan Plačko, specijalist za privatni sektor iz Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Todor Milchewski te Bruno Grubešić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Cilj rasprave bio je iznijeti poglede iz različitih perspektiva oko iskustva s STP II programima te što su ta iskustva donijela kao i o tome je li STP II doprinio sadašnjem radu u strukturnim fondovima.

U raspravi je istaknuto kako je proces inovacije dugotrajan, kako se aktivnosti istraživanja i razvoja često pogrešno percipiraju kao trošak umjesto ulaganja te kako je za projekte IRI potrebno vrijeme i kontinuitet. Većina sudionika okruglog stola je mišljenja da je u sustavu još potrebno raditi na osvješćivanju specifičnosti i rizicima ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije kako bi kroz kontinuitet financijskih ulaganja, mjera i izgradnje institucionalnih kapaciteta ostvarili željenu transformaciju gospodarstva. Ekspertize i znanja potrebna za aktivnosti istraživanja i razvoja su specifična, radna mjesta su skupa te je poduzetnicima potrebna pomoć države u financiranju takvih specifičnih radnika visokih sposobnosti.

Predstavnik Međunarodne banke za obnovu i razvoj, stručnjak za privatni sektor, g. Milchewski, istaknuo je kako su trenutno vrlo velika sredstva na državnoj razini na raspolaganju iz različitih izvora te da je potrebno analizirati rezultate tih ulaganja kako bi se mogle donositi adekvatne odluke za buduće programiranje.

Zaključno, inovacijski proces je specifičan i dugotrajan, zahtjeva vrijeme i specifična znanja koja treba razvijati kako kod korisnika tako i kod evaluatora te institucija. Samo kontinuiranom podrškom, ulaganjem u specifična znanja te umrežavanjem cijelog sustava može se stvoriti povoljna klima podrške inovacijama sa odgovarajućim mehanizmima koji će postaviti realne ciljeve i koji će donijeti očekivane rezultate.

Podijeli: