Okupljanjem šesnaest partnera iz dunavske regije, 10. i 11. travnja 2024. godine, u gradu Böblingen u Njemačkoj, održan je uvodni sastanak projekta DECIDE.

Projekt je službeno započeo 1. siječnja 2024. godine, a provodi se u okviru Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021.-2027. Vodeći partner je Centar za digitalizaciju regije Stuttgart (ZD.BB).

Projektni partneri projekta DECIDE

U Centru za digitalizaciju u regije Stuttgart (ZD.BB), 10. i 11. travnja 2024. godine, održao se prvi sastanak projektnog tima projekta Digitalne usluge za kružno gospodarstvo „DECIDE“. Projekt koji okuplja čak šesnaest partnera iz deset zemalja dunavske regije usmjeren je na postizanje zelenijeg i digitalno razvijenijeg gospodarstva Europske unije do sredine 2026. godine. Projekt DEDICE ima za cilj pružiti malim i srednjim poduzećima (MSP-ovima), start-upovima i poslovnim stručnjacima dunavske regije metode i alate za razvoj uspješnih poslovnih modela za kružno gospodarstvo. Ti modeli su ključni za postizanje ciljeva Europskog zelenog sporazuma (The European Green Deal) čineći održive proizvode normom, pronalazeći načine za transformaciju resursno-intenzivnih sektora i čineći kružno gospodarstvo upotrebljivim u praksi.

“Naš je cilj s projektom DECIDE spojiti dva naizgled suprotna pola ekologije i ekonomije u obećavajuće poslovne modele,” rekao je dr. Claus Hoffmann, direktor ZD.BB-a tijekom uvodnog govora, objašnjavajući motivaciju projektnog tima.

Dr. Claus Hoffman, direktor ZD.BB-a

Johannes Jung, voditelj Odjela za strategiju, poslovno pravo, vanjsku trgovinu i Europu u Ministarstvu gospodarstva, rada i turizma Baden-Württemberga naglasio je važnost uključivanja u takve i slične programe koji promiču prekograničnu suradnju, potiču inovacije i jačaju međunarodni položaj uključenih poduzeća i organizacija. Projekt je svojim prisustvom podržao i Toni Lučić, viši stručni suradnik u Upravi za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Prof. dr. Dieter Hertweck, Herman Hollerith Centar na Sveučilištu Reutlingen, govorio je o tome kako uspješno razvijati poslovne modele za kružno gospodarstvo. Nakon uvodnih govora, predstavljeni su neki od primjera najbolje prakse kružnog gospodarstva u dunavskoj regiji. Osim toga, tijekom oba dana održane su radionice na kojima se raspravljalo o konkretnim primjerima poslovnih modela temeljenih na principima kružne ekonomije. Sveukupno su održane četiri radionice iz područja tekstila, industrije pakiranja, prehrane i područja pametnih gradova.

Prof. dr. Dieter Hertweck iz Herman Hollerith Centra Sveučilišta Reutlingen

Drugi dan sastanka, 11. travnja, održan je panel naziva „Empowering Circular Economy: Best Practices&Synergies in the Danube region“ u kojem su sudjelovali predstavnici znanstvenog kruga koji već dugo proučavaju temu kružne ekonomije i njene dobrobiti na gospodarstvo te predstavnici realnog sektora koji su uspjeli uspostaviti uspješan model kružne ekonomije u praksi. U panelu su sudjelovali: Upravitelj Socijalne zadruge Humane Nove Ivan Božić, Dipl. Wirt. Ing. (FH) Ingo Dreher, direktor poduzeća EvA MiscEnergY GmbH, Prof. Dr. Dieter Hertweck iz Herman-Hollerith centra Sveučilišta Reutlingen, Dr. Klaus Hoffman koji vodi Centar za digitalizaciju okruga Böblingen, Zsolt Keresztúri iz Omnipack First Hungarian Packaging Technology te Prof. Dr. Tomaž Kern sa Sveučilišta u Mariboru.

Ivan Božić, upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova, koja je dio partnerstva, predstavio je njihov uspješan poslovni model kao savršeni primjer kružne ekonomije koji objedinjuje postizanje ekonomskih, socijalnih i ekoloških ciljeva. Primjer koji dokazuje da kružna ekonomija može biti cilj i rješenje za različite društvene, ekonomske i okolišne izazove, ne samo u Hrvatskoj već i u regiji.

Ivan Božić, Upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova

Program transnacionalne suradnje dunavske regije osmišljen je za postizanje ciljeva Strategije EU za dunavsku regiju. S proračunom od oko 224 milijuna eura (u trenutnom razdoblju financiranja od 2021. do 2027. godine) iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), inicijativa promiče konkretne oblike suradnje između dunavskih regija. Prioriteti financiranja za nadolazeće godine jasno su definirani. Cilj je promicanje istraživanja i inovacija, povećati korištenje obnovljivih izvora energije, unaprijediti socijalnu uključenost i jačati upravljanje za suradnju na području dunavske regije. Do sada je odobreno 60 projekata koji će primiti sredstva u iznosu od preko 114,4 milijuna eura.

Projekt DECIDE – “Digitalne usluge za kružno gospodarstvo – metode i alati za poslovne razvojne stručnjake&MSP-ove” – bit će financiran s gotovo tri milijuna eura te će se provoditi do sredine 2026. godine tijekom kojih će partneri iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Moldavije raditi na inovativnim rješenjima za zelenu transformaciju u području Dunava.

ZD.BB, glavni partner na projektu, savjetodavno je središte za poduzeća iz okruga Böblingen i regije Stuttgart za sve aspekte digitalizacije. To uključuje razvoj digitalnih poslovnih modela za različite sektore, kvalifikaciju stručnjaka i promicanje digitalne korporativne kulture. Kao regionalni digitalni centar, ZD.BB je podržan od strane Ministarstva gospodarstva, rada i turizma Baden-Württemberga.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o. preuzet će ulogu vodećeg partnera za komunikaciju na projektu, ali će se uključiti i u druge radne pakete usmjerene na analizu i prijenos najboljih praksi s postojećih uspješnih poslovnih modela kružnog gospodarstva, u specifičnim industrijama poput razvoja i proizvodnje baterija, prehrambene industrije, tekstilne industrije te na primjeru pametnih gradova.

Podijeli: