U suvremenom društvu znanja u kojem su gotovo svi aspekti života umreženi i povezani s računalima, informatička pismenost više nije samo prednost, već postaje imperativ uspješnog čovjeka. Poznavanje rada na računalu postaje sve važnije otkako su poduzeća počele ovisiti o računalnoj tehnologiji. Ako posjedujete određeno informatičko znanje, zadatke možete obavljati pravovremeno na organiziraniji i učinkovitiji način, napredovati na radnom mjestu te dobiti priliku za rad na više izazovnih projekata.

S ciljem pružanja besplatne savjetodavne i edukacijske podrške nezaposlenim osobama s područja Međimurske županije, u sklopu projekta Istakni se, osvoji posao 2, koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje – PU Čakovec zajedno sa svojim partnerima, od 18. do 22. studenog 2019. godine, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM), realizirao je petodnevnu interaktivnu edukaciju za nezaposlene osobe pod nazivom OSNOVNA INFORMATIČKA ZNANJA.

Edukacija je bila usmjerena na usvajanje osnovnih informatičkih pojmova kao i stjecanje praktičnih znanja o korištenju računala, prilagođavanju internetskih preglednika, kreiranju, slanju i zaprimanju poruka elektroničke pošte te izradi dokumenata u programima Microsoft Office-a.

Prvi dan edukacije bio je rezerviran za upoznavanje s radom računala i funkcioniranjem operativnog sustava Windows 10. U praktičnom dijelu nastave, polaznici su imali priliku obavljati brojne postupke koji su potrebni za svakodnevni rad na računalu poput rada s mapama i datotekama, pretraživanje podataka i sl. Pisanje i obrada teksta je najčešći zadatak za koji se računalo koristi u uredskom poslovanju stoga je drugi dan edukacije bio posvećen praktičnom korištenju najpopularnijeg programa za obradu teksta – Microsoft Word.

Osnovna informatička znanja

Treći dan osnovne informatičke edukacije za nezaposlene osobe bio je usmjeren korištenju programa za tablično računanje – Microsoft Excel-a. Sudionici su imali priliku naučiti osnovne operacije: Unos brojke, teksta i datuma u ćeliju, umetanje i brisanje redaka i stupaca, promjena širine stupca i visine te su na temelju tih podataka analizirali, računali i grafički obrađivali rezultate. Četvrti dan edukacije bio je obilježen korištenjem Microsoft PowerPoint alata. Sudionici su imali priliku izraditi efektnu prezentaciju kombinirajući u smislenu cjelinu tekst, tablice, grafike, video i audio zapise te drugi sadržaj. Posljednji dan drugog ciklusa osnovne informatičke edukacije za nezaposlene osobe bio je posvećen Internetu. Polaznici su se tako upoznali s tehnikama pretraživanja interneta, izradom, slanjem i zaprimanjem poruka elektroničke pošte te korištenjem informacija koje pronalazimo na web-stranicama.

Rad pomoću prograna Microsoft Excel

Na kraju edukacije svi polaznici su izrazili zadovoljstvo naučenim te spremnost za uključivanje u slične programe u budućnosti. Edukacije su u potpunosti pripremili i realizirali djelatnici TICM-a.

Napominjemo kako je ovo drugi od ukupno četiri kruga osposobljavanja iz područja osnovnih informatičkih znanja tako da će velik broj nezaposlenih osoba i u budućnosti dobiti priliku za unaprjeđenje svojih osnovnih i naprednih informatičkih vještina.

Više informacija o nadolazećim aktivnostima Klubova za zapošljavanje Međimurje dostupno je na Facebook društvenoj mreži, putem e-mail adrese jobclub.medjimurje@hzz.hr i pozivom na broj telefona 040 396 814.

Podijeli: