Dobre vijesti stigle su u Međimursku županiju  – odobreno je više od 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava kojima će se financirati izrada projektno-tehničke dokumentacije za 5 kapitalnih projekata. Konkretni su to koraci prema realizaciji Plana razvoja Međimurske županije na kojem se temelji daljnji razvoj Međimurja.

Zadovoljstvo mi je obavijestiti Vas da smo tijekom ovih mjeseci intenzivno radili na realizaciji Plana razvoja za naše Međimurje i sukladno predstavljenom Planu neću dozvoliti da on bude samo slovo i riječ na papiru već da što prije krenemo u realizaciju koristeći svaku šansu koja nam se pruža da se što više kapitalnih projekata financira iz fondova Europske unije.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom konferencije za medije na kojoj je zajedno s ravnateljicom Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandrom Polanec Marinović i direktorom Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivanom Plačkom, predstavio projekte za koje je odobreno bespovratno sufinanciranje.

Konferencija za medije.

Na natječaj za financiranje projektne dokumentacije prijavljeno je 5 kapitalnih projekata:

  • nastavak obnove i revitalizacije zgrada u kompleksu bivše vojarne – Centar znanja Međimurske županije;
  • projekt centralnog parka –  Zelena oaza Čakovec;
  • izgradnja nove energetski učinkovite zgrade Osnovne škole Nedelišće;
  • obnova zgrade Feštetić u krugu zdravstvenih ustanova za potrebe uspostave Centra palijativne skrbi te nastavne djelatnosti i simulacijskog centra Županijske bolnice Čakovec;
  • širenje infrastrukture Županijske bolnice Čakovec s ciljem objedinjavanja laboratorija (medicinsko-biokemijski laboratorij, patološko-citološki laboratorij, transfuziološki laboratorij, garažni prostor),

Za sve projekte odobrena su bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kojima će se financirati izrada projektno-tehničke dokumentacije. Vrijednost projektne dokumentacije za navedenih 5 projekata procjenjuje se na 9 milijuna kuna, od čega je odobreno 8 milijuna kuna dok će preostali iznos osigurati Međimurska županija. „Nakon izrade projektne dokumentacije projekte ćemo prijaviti na fondove EU za koje očekujemo pozitivnu ocjenu jer se radi o našim strateškim projektima, a njihova vrijednost je čak 266.000.000 kuna. Ovo je još jedan dokaz kvalitetnog, predanog i odgovornog rada administracije Županije i županijskih ustanova.“, dodao je župan Posavec.

Zadovoljni su i u REDEA-i čija je ravnateljica gđa. Sandra Polanec Marinović istaknula da je riječ o velikim projektima kojima će se značajno pridonijeti poboljšanju standarda žitelja Međimurja u obrazovanju, zdravstvu i gospodarstvu. Projekti se odnose na dodjelu bespovratnih sredstava “Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije”.

Projekt “Zelena oaza Čakovec”

Projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije za obnovu i revitalizaciju zgrada bivših vojnih objekata u Centru znanja MŽ, omogućit će rekonstrukciju četiri preostala postojeća objekta koji su trenutačno zapušteni i izvan funkcije te će se u njima smjestiti Kreativno-inspiracijski centar, dvije zgrade poduzetničkog inkubatora TICM-a (TICM 4 i TICM 5) i Međimurski energetski centar.

Centar znanja Međimurske županije, nekadašnji prostor vojarne, vrlo je aktivan i živ prostor u kojem su smještene potporne, razvojne i obrazovne ustanove. Iako smo posljednju zgradu obnovili prije 2 godine, ona je već dugo vremena popunjena, stoga postoji potreba za širenjem i stvaranjem prostora za nove poslovne inkubatore i urede.“, naglasio je direktor TICM-a, g. Ivan Plačko.

Obnova i revitalizacija zgrada u kompleksu bivše vojarne – Centar znanja Međimurske županije.

U krugu Županijske bolnice Čakovec, upravna zgrada majura grofa Feštetića rekonstruirat će se za potrebe odjela palijativne skrbi u skladu sa suvremenim standardima. Na katu te zgrade smjestit će se prostori za nastavnu djelatnost ŽBČ i simulacijski centar za usavršavanje medicinskog osoblja. Uz to, objedinit će se svi zdravstveni laboratoriji čime će se olakšati obavljanje usluga i građanima i zdravstvenim djelatnicima. „Idući tjedan dat ćemo iskaz interesa za izgradnju novog doma za starije i nemoćne osobe za što također rješavamo imovinsko pravne odnose i projektnu dokumentaciju, a vjerujem da su ulaganja u zdravstveni sustav vidljiva svakome tko dođe u dvorište naših zdravstvenih ustanova.“, naglasio je župan Posavec.

Upravna zgrada majura grofa Feštetića.

Nedelišće će dobiti novu školsku zgradu koja će biti energetski učinkovita i prilagođena uvjetima za cjelodnevni boravak, a uz to izgradit će se i urediti prateći vanjski sportski tereni, prilazi i parking te zelene površine. Osim svega intenzivno se pripremaju projekti za dogradnju još 15 osnovnih i srednjih škola, izgradnju pet sportskih dvorana, priprema se javna nabava za rekonstrukciju Palače Zrinskih u Čakovcu za što je dobiveno 26 milijuna kuna, a priprema se i projekt rekonstrukcije dvorca Feštetić.

Imamo intenzivne pripreme za prijavu na natječaj izgradnje regionalno skladišno distributivnog centra za voće i povrće kapaciteta 12 000 tona za naše poljoprivrednike te nas veseli što je pred nama vrlo dinamično razdoblje u kojem ćemo nastojati maksimalno iskoristiti stečeno znanje, iskustvo i sve što smo do sada napravili kako bismo i dalje ponosno razvijali naše Međimurje.“, zaključno je poručio župan Posavec.

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornim za njih.

Podijeli: