U utorak, 5. siječnja 2021. godine s početkom u 18 sati održan je u online izdanju Dan Hrvatskog saveza informatičara 2020., događanje kada se proglašavaju najbolji informatičari i ekipe u državi za školsku godinu 2019./2020.

Članovi udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurskog informatičkog kluba Čakovec (MIK) svake godine sudionici su prestižnih natjecanja koje organizira Hrvatski savez informatičara (HSIN), a to su Hrvatska logo liga i Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici. Natjecatelji udruge “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) još jednom su potvrdili svoj prestiž te tako obranili naslov državnog viceprvaka, osvojivši ekipno 2. mjesto u državi u kategoriji osnovnih škola, čiji je voditelj bio je Dejan Drabić, mag. inf.

Natjecatelji udruge Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, u srednjoškolskoj kategoriji, također su obranili uspjeh iz prijašnje godine te osvojili ekipno 3. mjesto u državi, a čiji je voditelj bio Miljenko Blažeka, prof.

U kategoriji Hrvatske logo lige, 2. mjesto u državi 3. razreda osnovnih škola osvojio je Jakov Marodi. U kategoriji Hrvatskog otvorenog natjecanja informatici, 1. mjesto u državi 4. razreda osnovne škole osvojio je Ivano Lukačević, dok je Saša Ovčarić osvojio 2. mjesto u državi 5. razreda osnovne škole.

Od srednjoškolaca, Martin Josip Kocijan je osvajač 2. mjesta u državi za 4. razrede u kategoriji Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici. Dio natjecatelja uspio se plasirati na Hrvatsku juniorsku informatičku olimpijadu (JHIO) te na Hrvatsku informatičku olimpijadu (HIO). S obzirom na plasman na HIO-u te izbornim pripremama, Martin Josip Kocijan izabran je u Hrvatsku olimpijsku reprezentaciju te je sudjelovao na Srednje europskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI) na kojoj je osvojio brončanu medalju, a na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI) osvojio također brončanu medalju.

Školska godina 2019./2020. bila je još jedna u nizu uspješnih godina za međimurske natjecatelje, što je posljedica rada Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, vrijednog i napornog rada natjecatelja i njihovih mentora i predavača. Nadamo se uspješnoj potpori u radu Centra izvrsnosti kako bi se kontinuitet uspjeha nastavio i u budućnosti. Iza ovih uspjeha nalazi se još mnogo učenika koji u našem centru razvijaju svoju izvrsnost, koja je neizbježan faktor u budućem razvoju gospodarstva, ali i cjelokupnog društva – kažu iz udruga MIS i MIK.

Podijeli: