U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog informatičkog saveza u Vodicama je od 18. do 21. travnja održano državno natjecanje iz informatike. Udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) predstavljalo je 13 učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, koji su se za ovo prestižno natjecanje pripremali uz mentore udruga, sudjelovanjem na tečajevima Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije (CIIMŽ), projekta koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Osnovnoškolska ekipa iza: Viktor Lazar (mentor), Leo Lipić, Leo Dolenec, Dejan Drabić (mentor), Saša Ovčarić i Marin Drabić (mentor) ispred: Jakov Marodi, Ivano Lukačević, Lovro Žagar, Gita Radiković, Fran Topolnjak i Marin Rođak.

 

Srednjoškolska ekipa: Miljenko Blažeka (mentor), Jakov Biškup, Antun Kralj i Fran Topolnjak.

Nakon nekoliko dana intenzivnog natjecanja, šest učenika se uspjelo izdvojiti svojim iznimnim rezultatima. Drugo mjesto u kategoriji Logo, za učenike 5. razreda, osvojio je Lovro Žagar kojeg su zajednički za natjecanje pripremali Viktor lazar (vanjski mentor) i učiteljica Sanja Murk iz I. OŠ Čakovec (odgovorni mentor). U istoj kategoriji (5. razred OŠ), Gita Radiković osvojila je treće mjesto. Gitu je za natjecanje pripremao Viktor Lazar (vanjski mentor). U kategoriji Primjena algoritama OŠ, za učenike 5. razreda, drugo mjesto osvajaju Gita Radiković i Fran Topolnjak, vanjski mentor Dejan Drabić. Kod učenika 7. razreda, kategorija Primjene algoritamaIvano Lukačević osvojio je drugo mjesto, vanjski mentor Dejan Drabić, dok je Marin Rođak osvojio 3. mjesto, vanjski mentor Marin Drabić.

Vanjski mentor srednjoškolskim učenicima bio je Miljenko Blažeka (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec). Hvala i ostalim odgovornim mentorima koji su pratili učenike na natjecanje i brinuli o njima: Maji Barbić (OŠ Nedelišće), Valentini Cirkvenčić (OŠ Petar Zrinski Šenkovec), Marini Držanić (OŠ Draškovec), Vesni Mikulić (OŠ Strahoninec), Gordanu Bartoliću (II. OŠ Čakovec) i Danijelu Slukiću (VI. OŠ Varaždin).

Osvajanje čak 6 medalja izvanredan je rezultat za ovogodišnje natjecanje. Osim samog natjecanja, mentori su iskoristili vrijeme za razmjenu iskustava i prijedloga kako bi se nastavnici u školama uključili u privlačenju što više djece sa sposobnostima i interesom uključivanjem u Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Zajednička fotografija natjecatelja i mentora iz Međimurja i Varaždina.

Ovogodišnje natjecanje u Vodicama pokazalo je da Hrvatska ima mnogo talentiranih učenika s iznimnim potencijalom u području informatike i računalnih znanosti. Ti mladi ljudi će zasigurno imati svijetlu budućnost u svom profesionalnom životu, a ovaj uspjeh je dokaz da je Međimurje spremno za nove izazove u području tehnologije i digitalne ekonomije.

Izvor: Mladi informatički stručnjaci (MIS)

Podijeli: