GreenTech Entrepreneurship Challenge je natjecanje za učenike viših razreda tehničkih srednjih škola s ciljem osmišljanja inovacija u području zelene tehnologije i razvoja poduzetničkog načina razmišljanja kroz praktičan rad. Projekt se istovremeno provodi u hrvatskim i makedonskim srednjim školama te je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

INFOBIP UGOSTIO MLADE INOVATORE

Natjecanje se odvijalo na predivnoj lokaciji Infobipovog Campusa u Zagrebu. Infobipova direktorica globalnih internih komunikacija i ESG-a, Martina Rizman Matić, učenicima je poželjela dobrodošlicu, a Tihana Tea Mušica mlade je inovatore provela kroz campus. Učenike su oduševili moderni “open space” uredi, vreće za sjedenje, ogromna terasa i kantina, ali i njihov zeleni pristup i društveno odgovorno poslovanje.

Najuspješnije timove odabrala je stručna komisija u sastavu:

  • Predrag Samardžija, Zagrebačke otpadne vode – upravljanje i pogon
  • Tihana Tea Mušica, Infobip
  • Erica Svetec, Zelena Energetska Zadruga
  • Goran Ladišić, Projekt 02
  • Mario Špadina, Sea Cras

SREDNJOŠKOLCI PRONAŠLI RJEŠENJA ZA IZAZOVE DANAŠNJICE

U Hrvatskoj su u izazovu sudjelovale pet škola – Srednja škola Krapina, Tehnička škola Čakovec, Elektrostrojarska škola Varaždin, Industrijska obrtnička škola Slatina i Tehnička škola Virovitica. Učenici su imali priliku izabrati jedan od 3 izazova te kroz 5 tjedana osmisliti rješenje na slijedeća pitanja:

  1. Kako iskoristiti neiskorištenu energiju iz otpadnih voda?
  2. Kako zaštiti šume i povećati pošumljavanje koristeći tehnologije?
  3. Kako povećati upotrebu obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj?

Nakon pet tjedana edukacija o osnovama procesa osmišljanja poduzetničkog pothvata i razvoja inovacija te razumijevanju i ulozi zelenih tehnologija u vlastitoj struci i školovanju na Infobipovom campusu održala se velika završnica projekta – GreenTech Entrepreneurship Challenge Demo dan. Učenici iz 12 najuspješnijih timova sa školskih natjecanja imali su priliku suočiti se s ostalim odabranim timovima iz drugih škola za novčane nagrade u vrijednosti od 5.000 eura koje su osigurale Zagrebačke otpadne vode – upravljanje i pogon te Infobip.

Tako su učenici razvili brojne prototipe, od solarne maskice za mobitel, sustava za grijanje zgrada iskorištavanjem otpadnih voda, Carpling autića za pošumljavanje te aplikacije koja pomoću kružne ekonomije reciklira namještaj te istovremeno obećava sadnju jednog stabla za svaku narudžbu.

No učenici nisu stali samo na prezentacijama, već su otišli korak dalje i napravili prototipe. Tako je žiri mogao provjeriti puni li solarna maskica uistinu mobitel, kako izgleda autić za pošumljavanje te na koji način funkcionira inovativni sustav za grijanje zgrada iz otpadnih voda.

Iako odluka nije bila nimalo laka, nagrade su naposljetku odnijela 3 tima: Fu(rni)tur, Green Pipe i GreenHeat.

Filip Stipančić iz Lean Startup Hrvatska zatvorio je GreenTech Entrepreneurship Challenge zahvalivši se svim sudionicima. Također je najavio kako će se ovaj projekt provoditi i u 2023.- oj godini u još većem opsegu i pozvao mlađe generacije učenika tehničkih škola da budu pokretači pozitivnih promjena koje žele vidjeti.

GALERIJA SLIKA

Izvor: GreenTech Entrepreneurship Challenge

Podijeli: