Četverodnevna radionica “Računalne igre za najmlađe”, u organizaciji udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS), završena je u utorak, 13. srpnja 2021. godine.

Radionica je provedena u sklopu besplatnih ljetnih radionica za djecu i mlade, a u cijelosti je financirana sredstvima Grada Čakovca. Zbog velikog interesa za sudjelovanjem, radionica je podijeljena na dva dijela kako bi svi zainteresirani imali priliku prisustvovati.

Radionica “Računalne igre za najmlađe”.

Radionica je održana u informatičkoj učionici TICM-a, a tridesetak polaznika steklo je osnove razvoja računalnih igara – od samog stvaranja ideje i definiranja sadržaja (slika, zvučnih efekata i sl.) do upoznavanja s razvojnim okruženjem PyCharm, mogućnostima programskog jezika Python i Pygame Zero bibliotekom. Polaznici su na zanimljiv i kreativan način stekli uvid u svijet programiranja i stvaranja računalnih igara te praktičnim primjerima od pasivnih igrača postali aktivni stvaratelji.

“Naučili smo kako se crtaju grafički oblici (poput kružnica i pravokutnika), a zatim i postavljaju likovi u okvire. Ideja je bila izraditi igru u kojoj glavni lik, mali majmunčić s košarom, lovi voće koje naizmjenično pada. Za svaki uhvaćeni komad dobivaju se bodovi, dok propušteno rezultira gubitkom bodova. Djeci je bilo jako zanimljivo vidjeti kako se biraju pozadine, animiraju likovi i uključuju zvučni efekt, odnosno kako se aktivno sudjeluje u razvoju i osmišljavanju igara. Vrijeme na radionici doslovno nam je proletjelo. Ovo je pokazatelj da ljeto može biti zabavno i poučno, a radionice poput ove obogaćuju ljetne praznike i djeci pružaju mogućnost da usvoje nova znanja i pomiču granice svojih mogućnosti”, naglasio je voditelj radionice Dejan Drabić, mag.inf., ujedno predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) koja u partnerstvu s udrugom MIK tijekom ljetnih praznika provodi niz od 17 besplatnih radionica za djecu i mlade.

Podijeli: