U srijedu, 9. svibnja 2018. u TICM-u je održan Dan digitalnih vještina koji su zajedno organizirali udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK), Fakultet organizacije i informatike Varaždin (FOI) i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM).

U uvodnom dijelu sudionike događanja pozdravio je direktor TICM-a Ivan Plačko i predstavio inicijative TICM-a i partnera namijenjene učenicima i studentima te ih pozvao na aktivno uključivanje.

Prof. dr. sc. Vjeran Strahonja s FOI-a u svojem se predavanju „Informatičke vještine sadašnjosti za bolju budućnost“ osvrnuo na potrebe za stručnjacima u informatičkom sektoru. U interaktivnom izlaganju dotaknute su teme pozitivnih i negativnih utjecaja tehnologije na obrazovanje. Naglašena je sve veća važnost digitalnih vještina u svim sektorima, ne samo u onima povezanima sa STEM-om. U dijelu izlaganja koji se odnosio na informatičko obrazovanje naglašena je potreba za kvalitetnom suradnjom akademskog i privatnog sektora te potpornih institucija, s ciljem stvaranja stručnjaka koji će se spremno nositi sa svim budućim izazovima u IT industriji i tako postati važne karike u tehnološkom razvoju društva.

Voditelj inkubacije i edukacije u TICM-u, Goran Levačić, u svojem je predavanju „Kreativnost kroz digitalni dizajn“ govorio o važnosti poticanja kreativnosti u obrazovanju i motiviranju učenika na stvaralaštvo kroz korištenje tradicionalnih i digitalnih alata za dizajn. Kroz priču o osobnim počecima, stjecanju iskustva na različitim projektima, prvi komercijalni dizajn, eksperimentiranje s alatima i stilovima, Goran je sudionicima pokušao približiti s kojim se izazovima susreću osobe koje se želi baviti digitalnim dizajnom.

Dejan Drabić iz udruga MIS i MIK sudionicima je predstavio Micro:bit, moćno mikroračunalo koje je zahvaljujući inicijativi Instituta za razvoj i inovativnost Mladih (IRIM) i partnera, kroz projekt Croatian Makers, postalo izuzetno popularno kao alat za učenje programiranja među učenicima osnovnih škola diljem Hrvatske. Prisutni su dobili savjete za korištenje Micro:bit-a, a imali su i prilike isprobati rad na njemu.

Kroz nekoliko praktičnih primjera, Dejan je sudionicima radionice prezentirao mogućnosti učenja programskih jezika JavaScript i Python putem Micro:bitovog intuitivnog sučelja te je pozvao učenike i roditelje na aktivno uključenje u radionice koje MIS i MIK organiziraju u suradnji s TICM-om.

Edukativna predavanja i radionice iz područja digitalnih tehnologija i dalje će biti u fokusu TICM-a i partnera iz udruga MIS i MIK a termini budućih događanja bit će objavljeni na stranicama www.ticm.hr i FB stranici TICM-a: www.facebook.com/TICMedjimurje te na stranicama MIS-a: www.udruga-mis.hr i FB stranici: www.facebook.com/mis.strahoninec.

Vjeran Strahoja

Goran Levačić

Dejan Drabić

Projekt Škola mladih programera provodi se u okviru Natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. Organizacija tribine dio je navedenog projekta udruge Mladi informatičari Strahoninca.

Podijeli: