Dan Međimurske županije, 30. travnja, s obzirom na trenutnu situaciju obilježen je prigodno i skromno kod spomenika poginulim braniteljima i spomenika „Oproštaj“ unutar zidina Starog grada u Čakovcu, gdje je izaslanstvo Zrinske garde i Međimurske županije na čelu županom Matijom Posavcem i predsjednikom Skupštine Mladenom Novakom položilo vijence i zapalilo svijeće.

Prije 349 godina, u Bečkom Novom Mestu smaknuti su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, dvojica hrvatskih velikana koji su dali svoje živote boreći se za samostalnost Hrvatske i prava hrvatskog naroda. Njihova odvažnost i ustrajnost, njihovo djelovanje i borba za pravednost zadužili su međimursku i hrvatsku povijest te poslužili kao primjer tisućama hrvatskih domoljuba u borbi za nacionalnu neovisnost. Važnost spomenutog događaja prepoznao je i Hrvatski sabor koji je 2011. godine ovaj dan proglasio spomendanom – Danom pogibije Zrinskog i Frankopana koji obilježavamo s ponosom i u slavu na Zrinske i Frankopane.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec i Zamjenici župana, Sandra Herman i Josip Grivec

U 2020. obilježavamo 27. godinu postojanja naše županije, 400. obljetnicu rođenja Nikole Zrinskog, 160. obljetnicu prolaska prve pruge u Hrvatskoj kroz Međimurje i 1600. obljetnicu smrti Svetog Jeronima, jednog od najznačajnijih kršćanskih svetaca. Dan naše Županije ove godine obilježavamo u posebnim okolnostima, no kako je poručio predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, prilika je ovo da razmislimo o važnosti međimurskog zajedništva i potencijala: „Kriza koja je zaprijetila cijelom svijetu i njegovim civilizacijskim vrijednostima još je jednom pokazala presudnu vrijednost općeg dobra, razvoja društvenih institucija i solidarnosti u kriznim situacijama. Nama u Međimurju potvrdila je da smo, ulažući u zdravstvo, socijalnu skrb, obrazovanje i logistiku, realno i dobro postavili prioritete.“

Polako, ali sigurno uspjeli smo posljednjih godina stvoriti snažnu regiju koja je gospodarski, turistički i kulturno uspješna sredina zahvaljujući marljivosti, upornosti i odlučnosti koju mi Međimurci dijelimo s našim slavnim velikanima. Odlike su to koje su nam u današnje vrijeme potrebnije nego ikad, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši kako su najbolji dokaz tome svi zdravstveni djelatnici i djelatnici zdravstvenih ustanova, djelatnici Policijske uprave, članovi vatrogasnih postrojbi, djelatnici i volonteri Crvenog križa, članovi stožera civilnih zaštita te svi oni koji su se nesebično stavili u službu javnog interesa te neumorno rade kako bi sačuvali naše živote. „Svaka kriza ujedno je i nova prilika, prilika koju u Međimurju moramo iskoristiti na pozitivan način. Nećemo stati s projektima i ulaganjima, već ćemo voditi brigu o našim ljudima, školarcima i studentima, radnicima i gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, umirovljenicima, o onima kojima je u ovo vrijeme posebno teško.“

Predsjednik Skupštine Međimurske županije, Mladen Novak i Potpredsjednici Skupštine Međimurske županije, Dragutin Glavina i Franjo Makovec.

U Međimurskoj županiji posljednjih mjeseci završeno je nekoliko važnih investicija, obnovljene su brojne osnovne i srednje škole, sportske dvorane te se dovršavaju projekti Centra kompetentnosti u strojarstvu, Metalske jezgre i Centra održivog razvoja. Uz obrazovanje, velik se naglasak stavlja na ulaganja u zdravstvo kako bi Međimurje imalo najbolju zdravstvenu skrb. Obnovljen je Dom zdravlja, nabavljena je vrijedna medicinska oprema, kao i uređaj magnetske rezonance, obnovljen je Paviljon III. Županijske bolnice Čakovec te je obnova Paviljona I. vrijedna 39 milijuna kuna projekt koji preostaje kako bi se zaokružila cjelina kvalitetne zdravstvene skrbi. Realizirani su ili su u planu i brojni gospodarski, kulturni i turistički projekti u čitavom Međimurju kojima će se pridonijeti još većoj uspješnosti i prepoznatljivosti našeg kraja.

 „Ova situacija naučila nas je da se okrenemo vlastitoj proizvodnji i potencijalima koji Međimurju ne nedostaju. I dalje ćemo zajedno ulagati i stvarati bolju svakodnevicu, još bolju sutrašnjicu i u konačnici bolje Međimurje za buduće generacije.“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Svim Međimurkama i Međimurcima čestitamo Dan Međimurske županije!

Izvor: Međimurska županija

Podijeli: