Predstavnici Javne ustanove za razvoj Međimurske županije (REDEA), Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) i profesora osnovnih i srednjih škola – Međimurske županije i Varaždinske županije, u srijedu 19. lipnja 2019. godine posjetili su društvena poduzeća u sklopu projekta SENSES.

Najprije su posjetili socijalnu zadrugu Humana Nova u Čakovcu koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. Upravitelj zadruge Ivan Božić proveo je posjetitelje kroz proces proizvodnje, od prikupljanja tekstila do stavljanja proizvoda na tržište. Opisana je problematika s kojom se svakodnevno susreću kao što je način prikupljanja tekstila i velike količine tekstila. Samo manji dio tekstila iskoristiv je za second-hand trgovinu ili kreiranje novih odjevnih predmeta, a većina se koristi za industrijske krpe ili mljevenje za upotrebu u industriji. Humana Nova kontinuirano radi na novim rješenjima navedenih problema, sklapaju nove suradnje koje doprinose povećanju proizvodnje i marketinškog dosega. Zbog svih ovih postignuća prepoznata je kao primjer dobre prakse.

Predstavnici JU REDEA-e i TICM-a u socijalnoj zadrugi Humana Nova


Nakon toga, posjetitelji su imali prilike upoznati rad društvenog poduzeća Brodoto. Radi se o marketinškoj agenciji koja vrednuje društvenu odgovornost klijenata, pomaže u osmišljavanju marketinških kampanja i crowdfunding-u, te organiziraju događaje i edukacije. Branimir Radaković, voditelj projekata poduzeća Brodoto, posjetiteljima je predstavio neke od brojnih projekata poput uspješne crowdfunding kampanje „Super bake“. Cilj ovog projekta ostvarivanje je dodatnih prihoda i poboljšanje kvalitete života umirovljenica pripremom i prodajom starinskih kolača. Također, predstavljen je edukacijski program u suradnji sa humanitarnom udrugom Fajter pod nazivom Invisible Zagreb, čiji cilj je podizanje svijesti o „nevidljivoj“ populaciji u Hrvatskoj – beskućnicima. To je edukacijska tura koju vode bivši i trenutni beskućnici, a govore o problemu beskućništva i života u ekstremnom siromaštvu. Mile Mrvalj, bivši vlasnik umjetničke galerije koji je tri godine proveo na ulicama Zagreba, podijelio je svoju priču sa posjetiteljima i opisao način života na ulici, probleme s kojima se susretao te kako je pobijedio samog sebe.

 

Predstavnici REDEA-e i TICM-a na upoznavanju s Mileom Mrvaljom


Sadržaj objave je isključiva odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: