Zbog aktualne izvanredne situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, Financijska agencija (FINA) omogućava dostavu godišnjih financijskih izvještaja i druge propisane dokumentacije putem interneta. Za obveznike koji su izvještaje prijašnjih godina dostavljali putem web aplikacije RGFI (što znači da imaju Finin digitalni certifikat i registrali su se za korištenje servisa) procedura dostavljanja financijskih dokumenata ostaje ista. Svi ostali obveznici koji su do sada izvještaje predavali u Finine poslovnice, moći će ih sada poslati putem interneta, uz korištenje bilo kojeg digitalnog certifikata za primjenu minimalno naprednog elektroničkog potpisa.

 

Dostava dokumentacije za 2019. godinu u Registar putem interneta moguća je na sljedeće načine:

  1. Svi korisnici web aplikacije RGFI dokumentaciju će dostaviti na isti način kao i do sada, uz korištenje Fininog certifikata.
  2. Obveznici koji imaju certifikat na osobnoj iskaznici (OI) ili bilo koji drugi digitalni certifikat s kojim pristupaju ostalim e-servisima (npr. e-Porezna i slično) moći će ga koristiti i za dostavu dokumentacije.
  3. Obveznicima koji nemaju ni Finin certifikat niti certifikat na osobnoj iskaznici (OI), za ovu ćemo svrhu omogućiti besplatno izdavanje LCP certifikata za ePotpis u oblaku (certifikat za udaljeni potpis) s kojim će u ovim izvanrednim okolnostima iznimno moći dostaviti dokumentaciju. Zahtjev za izdavanje certifikata za ePotpis u oblaku će moći dostaviti putem interneta, bez potrebe za dolaskom u Finine poslovnice, a izdani certifikat će također preuzeti putem internetske aplikacije. Izdavanje ovog certifikata će za njih biti besplatno, kao i njegovo korištenje u prvoj godini od izdavanja.

Sve informacije o dostavi dokumentacije putem interneta i izdavanju certifikata za ePotpis u oblaku za tu svrhu bit će objavljene na internetskim stranicama FINE.


Obveznici koji izvještaje žele predati na elektroničkom mediju (USB, CD) ili u papirnom obliku, mogu ih dostaviti u Finine poslovnice ili poslati poštom na adresu poslovnice na čijem je području sjedište obveznika ili najbliže poslovnice (obvezno kao preporučenu poštansku pošiljku s povratnicom).

Finine poslovnice za vrijeme ovih izvanrednih okolnosti rade po prilagođenom radnom vremenu, a adrese i radna vremena poslovnica možete provjeriti na fina.hr/poslovnice.

Izvor: FINA


Informiranje poduzetnika aktivnost je u okviru projekta TICM PPI 5.0 MSP kojeg financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o.

Podijeli: