Međimurska županija u partnerstvu s udrugama Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) organizira natjecanje u području Internet stvari (IOT), elektronike i robotike za učenike osnovnih i srednjih škola. Natjecanje se provodi u sklopu CUAV, UAV & ROBOTICS Show-a 2023, a održat će se 26. svibnja 2023. godine u Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju-Metalska jezgra Čakovec (adresa: Bana Josipa Jelačića 22D, Čakovec). Sudjelovanje na natjecanju je besplatno.

Kategorije

Natjecanje će se provesti u 2 dobne kategorije:

 1. Osnovnoškolski uzrast – natjecanje u konstrukciji robota korištenjem platforme Lego Mindstorms i svladavanju robotskog poligona
 2. Srednjoškolski uzrast – izložba i natjecanje u izradi radova iz područja Internet stvari (IOT) i elektronike na zadanu temu
  • U ovoj kategoriji natjecanja dopušteno je da se prijave i osnovnoškolci

PRIJAVNICA


INTERNET STVARI (IOT) I ELEKTRONIKA – izložba radova na zadanu temu i natjecanje

Izložba radova i natjecanje provesti će se u dva dijela. Prvi dio podrazumijeva predstavljanje radova koje su ekipe prethodno pripremile, gdje će ocjenjivački žiri i posjetitelji moći pregledati rješenja i prodiskutirati ih s natjecateljima. Drugi dio natjecanja sastoji se od kratke i sažete prezentacije u ograničenom vremenskom okviru, u sklopu koje natjecatelji objašnjavaju odabrani problem i rješenje istog.  

Izložba i natjecanje podižu svijest o “izradi sam” (DIY) kulturi, timskom radu, iskorištavanju postojećih resursa i znanja na polju novih tehnologija te inovativnim pristupom. Cilj aktivnosti je potaknuti učenike na usvajanje novih znanja o modernoj tehnologiji i njenoj primjeni u  svakodnevnom životu te poticanje njihove inovativnosti, kreativnosti i logičkog razmišljanja. 

Tema: Pametni grad i odgovorno građanstvo.

NatjecateljiNa natjecanju mogu sudjelovati ekipe od 2 do 4 člana sastavljene o učenika srednjih škola (1. do 4. razred srednje škole).

Elementi za ocjenjivanje rad0va:

 • Dokumentacija – jasna razrada odabranog problema i rješenja koji se odnosi na propisanu temu natjecanja u obliku tekstualnog dokumenta,
 • Kompleksnost hardverskog rješenja ostvarenog pomoći mikrokontrolerske platforme prema izboru tima,
 • Kompleksnost programskog rješenja,
 • 3d dizajn i realizacija prototipa (3d ispis, laserski rez, ručna izrada iz različitih materijala, itd.  – ovisno o dostupnima alatima i uređajima kojima ekipa ima pristup),
 • Prezentacija rada – verbalna prezentacija uz digitalne materijale prema izboru tima (PowerPoint, drugi digitalni alati za prezentacije, video materijal i drugo) u trajanju od najviše 10 minuta.  

Izložba radova: 

 • Organizator će za svaku ekipu koja sudjeluje na izložbi radova osigurati adekvatan prostor, električnu energiju i pristup Internetu.

Ograničenje natjecanja: 

 • Prijavu ekipe potrebno je obaviti do propisanog datuma,
 • Do 19.5.2023. u 23:55 ekipa je dužna poslati na e-mail iot@mik.hr dokumentaciju o problemu i rješenju koje će ekipa predstaviti (s prikazom izrađenog rješenja, dizajnom, programskim kodom, shematskim prikazima, fotografijama, video materijalom, i ostalim prema odabiru ekipe).,
 • Na natjecanju nije moguće sudjelovati s tuđim radom i rješenjem, utvrđeni pokušaji plagiranja kazniti će se diskvalifikacijom ekipe,
 • Ako će broj prijava prelaziti organizacijske kapacitete, organizator zadržava pravo selekcije prijavljenih timova za sudjelovanje na finalnoj izložbi i prezentaciji radova.

ROBOTSKI POLIGON – radionica i natjecanje

Rješavanje zadataka na robotskom poligonu je jednostavni način upoznavanja sa robotikom – konstrukcijom robota i programiranjem logike upravljanja robota. Korištenjem LEGO seta sastavlja se jednostavno robotsko vozilo (trokolica) koje ima 2 pogonska kotača, senzore i kontrolni blok. Takav robot se postavlja na robotski poligon (stazu sa preprekama/zadacima) te – ovisno o vještini konstruktora i programera robota – više ili manje uspješno rješava zadatke na poligonu.

Natjecatelji: Učenici osnovnih škola. Za učenike se organizira radionica te se zatim u prijavljenim timovima, koji čine 2 do 4 učenik, natječu u svladavanju robotskog poligona.

Radionica: Kako savladati robotski poligon? – Sadržaj radionice i razina informacije se prilagođava temeljem prijava i ovisno o uzrastu i mogućnostima grupe.


NAGRADE

Za najbolje natjecateljske timove  u obje kategorije osigurane su vrijedne nagrade – vaučeri za kupnju opreme u vrijednosti od:

 1. mjesto 600 €

 2. mjesto 400 €

 3. mjesto 200 €

Dodatno, organizatori su osigurali i  nagrade iznenađenja o kojima će natjecatelji saznati na samom natjecanju.


INFORMACIJE

Prijave na natjecanje obaviti će se putem elektroničkog obrasca i zatvaraju se 19. svibnja 2023. u 23:55 satu. Napomena za IoT kategoriju natjecanja: do 19. svibnja 2023. u 23:55 ekipa je dužna poslati na e-mail iot@mik.hr dokumentaciju o problemu i rješenju koje će ekipa predstaviti (s prikazom izrađenog rješenja, dizajnom, programskim kodom, shematskim prikazima, fotografijama, video materijalom, i ostalim prema odabiru ekipe). 

Natjecanje će se provesti 26.svibnja 2023. u Metalskoj jezgri, Bana Josipa Jelačića 22D Čakovec. Točan termin i program biti će objavljen do zatvaranja prijava. Za sudionike iz udaljenih mjesta biti će osiguran smještaj.

Online prijave: https://forms.office.com/e/73J9jR56ET

Podijeli: