Inicijativa „Meet and code“ pokrenuta je u okviru EU Code Week-a – europskog tjedna programiranja, koji se održavao od 7. do 22. listopada, a u nju se i ove godine uključile  udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) te Međimurski informatički klub (MIK). MIS i MIK su organizirali seriju radionica naziva „Škola mladih programera“, održanih u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM) u kojem i inače djeluju.

Izvor fotografije: MIS&MIK: http://www.mnovine.hr/medimurje/drustvo/mis-strahoninec-organizirao-meet-and-code-radionice-djecu/

Radionice su se održavale od ponedjeljka, 16. listopada do subote 21. listopada 2017. godine, a na njima se okupilo 80-ak djece, učenika osnovnih škola, kojima su i bile namijenjene.

Radionice za djecu nižih razreda osnovne škole održane su u ponedjeljak i četvrtak. Na radionicama su djeca napravila prve korake u svijet programiranja kroz logičke intuitivne online igre. Utorak i srijeda bili su rezervirani za nešto naprednije osnovnoškolce, koji su se upoznali s programskim jezicima Python i C++. U utorak je na rasporedu bio Python koji je danas jedan od najpopularnijih programskih jezika, nezamjenjiv u razvoju umjetne inteligencije i strojnog učenja. Polaznici su učili o korištenju varijabli u programskim jezicima za spremanje vrijednosti, matematičke operacije nad brojevima i stringovima, o ulazu i ispisu vrijednosti, te su imali prilike napisati svoj prvi program. U srijedu je naglasak stavljen na problemski način razmišljanja u rješavanju zadataka, odnosno algoritamski pristup u definiranju rješenja. Kad je algoritam jasan, slijedi proces kodiranja rješenja u programskom jeziku, a na kraju i testiranje rješenja. Prikazane su metode rada s dvodimenzionalnim poljima, složen rad sa stringovima te stvaranje i upotreba vlastitih funkcija s prijenosom vrijednosti. Polaznici su spoznali razlike među programskim jezicima te su naučili prepoznati kada koristiti koji jezik.

U četvrtak i petak održane su radionice robotike i radionice s micro:bit računalima.  Djeca su upoznata sa širokim mogućnostima, naoko jednostavnog, a vrlo korisnog mikro:bit računala.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, zahvaljujući iznimno kvalitetnim tečajevima i radionicama, koje u njegovim prostorima, između ostalog, organiziraju i  vode stručnjaci udruga MIS i MIK, postaje važan centar za razvoj budućih IT stručnjaka. Cilj svih radionica je, u budućnosti, omogućiti djeci kvalitetne početne pozicije za ulazak na tržište rada.

Izvor fotografije: MIS&MIK: http://www.mnovine.hr/medimurje/drustvo/mis-strahoninec-organizirao-meet-and-code-radionice-djecu/

Izvor: MIS&MIK: http://www.mnovine.hr/medimurje/drustvo/mis-strahoninec-organizirao-meet-and-code-radionice-djecu/

Podijeli: