U Zagrebu, 30. listopada 2018. godine, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održala je svečanu konferenciju povodom otvorenja pilot projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija“ (eng. BOND – Business Organistions Network Development) vrijednog 7.012.151,60 kuna, cjelokupno financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

g.Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, g. Ivan Plačko, direktor TICM-a, gđa. Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta

Cilj ovog projekta je kroz temeljne i specijalizirane edukacije zaposlenika poduzetničkih potpornih institucija (PPI) razviti visokokvalitetne usluge koje će na ujednačen način biti dostupne poduzetnicima u svim hrvatskim regijama. Jedan od rezultata projekta bit će Mreža poduzetničkih potpornih institucija kao platforma preko koje će HAMAG-BICRO koordinirati razvoj kompetencija PPI-a kroz sustav treninga. Projekt je strateški postavljen od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a operativno njime upravlja HAMAG-BICRO.

Konferenciju je otvorio g. Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, koji je u uvodnom govoru naglasio kako HAMAG-BICRO ovom inicijativom želi okupiti sve poduzetničke potporne institucije na jednoj jedinstvenoj platformi, kako bi malim i srednjim poduzetnicima olakšali pristup potrebnim informacijama, osigurali im integriranu pomoć u svim stupnjevima razvoja, prilagodili se njihovim potrebama i učinili svima podjednako dostupna poslovna znanja, usluge i partnere.

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a

Drugi dio konferencije je otvorio član Uprave HAMAG-BICRO-a, g. Mario Turalija koji je predstavio konkretne aktivnosti koje HAMAG-BICRO provodi u okviru projekta „Razvoj Mreže poduzetničkih potpornih institucija“, istaknuvši kako je HAMAG-BICRO u 2017. proveo Javni poziv za iskaz interesa temeljem kojeg je od 169 poduzetničkih potpornih institucija registriranih u Republici Hrvatskoj, odabrano njih 59 koje će sudjelovati u Mreži PPI-a. Unutar 59 poduzetničkih potpornih institucija koje će sudjelovati u Mreži PPI-a, nalazi se i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje.

Mario Turalija, član Uprave HAMAG-BICRO

Inicijalne rezultate analize trenutnog stanja poduzetničkih potpornih institucija u Republici Hrvatskoj sudionicima konferencije predstavila je Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za razvoj i podršku korisnicima, istaknuvši da više od 65% PPI-a u svojem radu ima potrebu za angažiranjem vanjskih stručnjaka, a 54% njih to čini zbog nedostatka potrebnih stručnih znanja. Iz tog je razloga 34,21% PPI-a jačanje kapaciteta postojećih djelatnika kroz edukaciju istaknuo kao faktor koji je, uz faktor osiguranja financijskih sredstava za provedbu određenih aktivnosti, nužan za podizanje kvalitete usluge PPI-a.

Konferencija je završila predstavljanjem poduzetničkih potpornih institucija odabranih u okviru provedenog Javnog poziva i dodjela ugovora u suradnji. HAMAG-BICRO će, u suradnji s odabranim PPI-ima, razviti standardizirane visokokvalitetne usluge poduzetničkih potpornih institucija koje će biti regionalno ravnomjerno rasprostranjene i na dispoziciji poduzetnicima.

Podijeli: