Projekt Mobilities for professionals and qualified employees of MSMEs (MobiliseSME) je europski projekt u okviru kojeg će dinamični poduzetnici i zaposlenici malih i srednjih poduzeća dobiti priliku boraviti u poduzeću u drugoj državi zbog razmjene iskustva i znanja. Ovaj pilot projekt je zamišljen kao svojevrsni Erasmus za poduzetnike, a financiran je u okviru EU programa PROGRESS 2016-2017 kojim se, između ostalog, želi potaknuti transnacionalna mobilnost zaposlenika mikro, malih i srednjih poduzeća (MSP) u EU. Cilj projekta je procijeniti izvedivost ideje koja bi izrasla u strukturirani program mobilnosti za zaposlenike u sektoru MSP.

Prednosti mobilnosti

Vizija projekta MobiliseSME utemeljena je na spoznaji da bi ova vrsta mobilnosti podigla razinu konkurentnosti poduzeća koja sudjeluju u projektu i to u smislu poboljšanja suradnje i otvaranja novih poslovnih mogućnosti sa stranim partnerima na području podugovaranja, uvoza i izvoza, distribucije, zajedničkih pothvata i prepoznatljivosti na tržištu.

Projekt će omogućiti sudionicima da prošire znanja o tržištu, tehnologiji i različitim proizvodnim metodama, te poboljšati njihove jezične sposobnosti.

Prihvatljivi sudionici

Kroz projekt će se financirati razmjene u trajanju od 2 tjedna, mjesec dana, 1.5 mjeseca ili 2 mjeseca, namijenjene zaposlenicima na neodređeno u mikro, malim i srednjim poduzećima koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

  • najmanje 5 godina ukupnog profesionalnog iskustva,
  • najmanje 3 godine ukupnog profesionalnog iskustva i diploma tehničke škole ili sveučilišta,
  • samozaposlene osobe koje udovoljavaju uvjetima iznad.

Program razmjene je dostupan za zaposlenike i poduzeća iz svih sektora.

Projekt je trenutno u testnoj fazi, a cilj mu je ojačati suradnju između europskih poduzetnika, kao i omogućiti lakši i brži protok informacija i pridonijeti osnaživanju jedinstvenog europskog tržišta. Više informacija o mobilnosti možete pronaći na službenoj stranici projekta MobiliseSME.

Podijeli: