U subotu, 2. ožujka 2019. godine u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM), Prof. Dr. sc. Ivica Puljak, profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, održao je zanimljivo predavanje o Budućnosti svemira i ljudskog roda.

Predavanje je organizirala udruga “Mladi informatičari Strahoninca” (MIS) u sklopu projekta “Centar izvrsnosti iz informatike” (CII), uz suradnju s partnerima “Međimurskim informatičkim klubom” Čakovec (MIK)TICM-om, Međimurskom županijomGimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i III. OŠ Čakovec.

Sudionici predavanja

Predavanje je uvodnim govorom otvorio predsjednik udruge MISDejan Drabić, pozdravivši predavača i okupljene posjetitelje. Zatim se posjetiteljima obratio Matija Posavecžupan Međimurske županije, istaknuvši pozitivne inicijative i ulaganja Županije na polju obrazovanja.

Matija Posavec, župan Međimurske županije

U prepunoj dvorani punih sat i pol prof. dr. sc. Puljak je na jednostavan i svima razumljiv način pričao o svemiru, o planetima, galaksijama, zvijezdama… Predavanje je započeo pričom o nastanku, razvoju i kraju svemira, a zatim je pokušati dati odgovor na neka od najzanimljivijih pitanja moderne znanosti – “Od čega se sastoji svemir?” i “Da li smo sami u svemiru?”.

prof. dr. sc. Ivica Puljak

U nastavku predavanja, prisutnim posjetiteljima, predavač je pobliže objasnio što očekuje ljudski rod u budućnosti. Istaknuo je da odgovor na sve probleme ima znanost ali da isto tako ima mnogo onog što još ne znamo, što trebaju znanstvenici istražit.

Po završetku predavanja, posjetitelji su postavljali niz pitanja, od kojih su se posebice isticala pitanja učenika. Na svako od njih dobiven je kvalitetan odgovor s nizom primjera i objašnjenja kroz koja se dao iščitati značaj znanosti.

Prof. Ivica Puljak i g. Matija Posavec, župan Međimurske županije

Viktor Lazar, predsjednik MIK-a, prof. dr. sc. Ivica Puljak i Dejan Drabić, predsjednik MIS-a

Podijeli: