Mladi Međimurski makeri (stvaratelji, izumitelji) iz udruga Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub osvojili su priznanje za svoj rad na državnoj razini. Sudjelovali su u natjecanju održanom u sklopu projekta Internet of things u hrvatskim školama, a za čiju provedbu je zadužen Institu za razvoj i inovativnost mladih IRIM.

Tema posljednjeg natječaja u sklopu projekta bili su kućni ljubimci i domaće životinje, a prijavljeno je sveukupno 40 radova. Ekipa Međimurskog informatičkog kluba osvojila je 2. mjesto projektom naziva Smart dog house – pametna kućica za psa sa sustavom koji omogućava hranjenje psa preko interneta i kontrolu uvjeta u kućici. Projekt su izradili Leo Stričak i Andrija Palašek uz mentorstvo Viktora Lazara.

 

Nagrađeni projekt izumitelja iz udruga MIS i MIK.

“Model pseće kućice koju smo izradili koristi ultrazvučni senzor koji šalje podatak na mobilnu aplikaciju o prisutnosti kućnog ljubimca u kućici. Tako da u slučaju potrebe vlasnik može znati ako njegov kućni ljubimac boravi u kućici i ako je zaštićen od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Briga za svog kućnog ljubimca nije samo u tome je li on u svojoj kućici već jesu li uvjeti koji tamo vladaju prikladni za njega.”, rekli su izumitelji ove uistinu posebne kućice za pse.

Kako ni ljubitelji mačaka ne bi bili zapostavljeni, ekipa Mladih informatičara Strahoninca izradila je igračku za mačke kojom možete upravljati preko interneta sa svog pametnog telefona i time osvojila 3. mjesto. Projekt su izradili Fran Železnjak i Šimun Bilas uz mentorstvo Viktora Lazara.

Ovaj projekt se razlikuje od ostalih projekata IRIM-a jer je u njega uključen manji broj škola, udruga i ostalih organizacija koje su se istakle dosadašnjim radom, suradnjom i rezultatima u prethodnim projektima. Iz cijelog Međimurja u projekt su uključene samo 3 ustanove – Mladi informatičari Strahoninca, Međimurski informatički klub i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.

 MIS Strahoninec i MIK Čakovec svakodnevno u našoj informatičkoj učionici i IT laboratoriju vrijedno rade s velikim brojem djece te u svojim inicijativama imaju punu podršku TICM-a. Čestitamo i hrabro naprijed!

Izvor: Udruga Mladi informatičari Strahonica, web

Podijeli: