Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) početkom veljače otvorio je kreativni natječaj “Pametan grad” za škole i druge ustanove koje koriste Arduino Internet of Things opremu  kao nastavak projekata realiziranih u donacijskim programima Zajedno smo jači i Generacija Next. Zadatak je bio osmisliti projekt koji prikazuje dio grada budućnosti ili kreativno i moderno rješava probleme s kojima se svakodnevno susrećemo koristeći IoT opremu i dodatke. Na natječaju su mogli sudjelovati svi učenici iz ustanova uključenih u prošlogodišnji IoT projekt, ali i svi drugi zainteresirani učenici bez obzira na uključenost u IoT projekt.

Natječaj je bio otvoren za sve zainteresirane i to u 2 kategorije – učenici osnovnih i srednjih škola uključenih u IoT projekt. U kategoriji osnovnih škola ekipa MIK -a  koju su činili Andrija Palašek i Leo Stričak uz mentorstvo mag. inf. Viktora Lazara osvojila je 1. mjesto u kategoriji osnovnih škola za projekt naziva “Smart street”. 

Smart street je IOT sustav je namijenjen građanima nekog grada kako bi što bolje bili informirani o uvjetima i događanjima u gradu. Mladi programeri izradili su sustav u kojem iz jednog mobilnog uređaja preko Blynk aplikacije administrator grada (osoba koja je zadužena u gradskoj upravi za informiranje stanovnika) može uređivati Display te upisati neku poruku ili obavijest građanima. Detaljniji opis projekta može se pogledati na https://izradi.croatianmakers.hr/project/smart-street/

 

Ostali projekti udruga MIK i MIS prijavljeni na natječaj bili su: “Pametno parkiralište” – Šimun Bilas i Vito Križaić (osnovna škola), “Pametno gospodarenje otpadom” – Jan Belak i Matija Bujanić (osnovna škola) i “Pametni bicikl” – Fran Železnjak i Vito Jambrošić (srednja škola).

Čestitamo mladim izumiteljima na izvrsnim idejama i implementaciji projekata. Mentor svim učenicima i voditelj tečaja “IOT i web tehnologije“ u udrugama MIK i MIS je Viktor Lazar.

Izvor: Međimurski informatički klub

Podijeli: