12.2.2016. godine održano je informatičko natjecanje INFOKUP pod organizacijom Agencije za odgoj i obrazovanjeHrvatskog savez informatičara i Hrvatske zajednica tehničke kulture.

INFOKUP je školsko natjecanje iz informatike koje se sastoji od više kategorija. Daleko najteža i najvažnija je kategorija primjena algoritama te razvoj softvera. Na županijsku razinu natjecanja, spram rezultata školske razine, se kandidiralo čak 20 učenika. Posebnost je što su od 8. razreda osnovnih škola na županijskoj razini svi, osim jednoga, članovi udruge MIS – Mladi informatičari Strahonica.

Trenutni poredak:

Mjesto u županiji

Mjesto u državiIme i prezime učenikaRazredProgramski Jezik

Mentori

1.1.Martin Josip Kocijan *8.C++Miljenko Blažeka, Dejan Drabić
1.4.Matija Bujanić5.C++Karlo Zadravec, Dejan Drabić
2.6.Mihael Pristav8.C++Zlatko Okreša, Dejan Drabić
2.8.Leo Stričak5.SmallBasicNataša Boj, Dejan Drabić
1.Eno Peršić7.C++Nataša Boj, Dejan Drabić
2.Filip Cvjetičanin6.SmallBasicNataša Boj, Dejan Drabić
2.Fran Meglić7.C++Nataša Boj, Dejan Drabić
1.Miro Krištofić4. SŠC++Miljenko Blažeka, Dejan Drabić
1.Jurica Horvat2. SŠC++Darinka Drabić, Dejan Drabić
2.Luka Habuš2. SŠC++Darinka Drabić, Miljenko Blažeka
1.Vinko Sabolčec1. SŠC++Darinka Drabić, Miljenko Blažeka
2.David Grabant1. SŠC++Darinka Drabić, Miljenko Blažeka
2.Luka Jalšovec1. SŠC++Darinka Drabić, Miljenko Blažeka
3.Maksimilijan Hižman6.SmallBasicNataša Boj, Dejan Drabić
3.Tio Špicar8.C++Vesna Mikulić, Dejan Drabić
4.Franko Žarković8.SmallBasicNataša Boj, Dejan Drabić
4.Kristijan Cerovec6.SmallBasicNataša Boj, Dejan Drabić
5.Lana Šprajc8.C++Mateja Levačić, Dejan Drabić
7.Mihael Mikolaj8.SmallBasicMaja Barbić, Dejan Drabić
8.Lovro Makovec8.C++Mateja Levačić, Dejan Drabić

I u Varaždinskoj županiji udruga MIS ima natjecatelja, Vedrana Cifreka (mentori: Neven Smoljanec, Dejan Drabić), učenika 7. razreda koji je osvojio 2. mjesto u županiji te 7. mjesto u državi. S obzirom na osvojena mjesta na državnoj razini možemo očekivati da će na državno natjecanje biti pozvani Martin Josip Kocijan, Matija Bujanić, Mihael Pristav, Vedran Cifrek i moguće Leo Stričak. Službeni rezultati će biti objavljeni 26.2.2016. godine.* Martin Josip Kocijan je u sat i pol, od  ukupnog trajanja natjecanja od 2 sata, riješio sve zadatke sa 100% točnošću te trenutno dijeli prvo mjesto u državi.

Ove godine udruga MIS je po prvi puta imala i učenika u kategoriji razvoj softvera. Tio Špicar je autor softverskog rada “SumBa”. “SumBa” dolazi kao spoj engleskih riječi “sum” (zbrajanje) i “Balloons” (baloni). Igra služi za djecu predškolske dobi, možda i onih koji su tek krenuli u prvi razred osnovne škole. Cilj igre je bušenje balona koji lebde po zraku međusobno se odbijajući na način da njihovim zbrojem i razlikom dijete pogodi što prije traženi broj. Osim što u cjelini rad ima vlastiti programski kod, što je iznimno važan kriterij, isti se sastoji od raznih segmenata (slika, zvuk, video…) koje je Tio uz vodstvo i pomoć mentora objedinio u konačno rješenje.

S obzirom da svake godine učenici postižu iznadprosječne rezultate, udruga “MIS” stekla je ugled na državnoj razini. Treba spomenuti da u radu udruge djeluje više vrhunskih predavača. Stoga se i ovaj put pozivaju roditelji da učlane djecu u udrugu te im tako, uz osnovno obrazovanje, omoguće stjecanje znanja najvišeg stupnja za napredovanje vlastite djece. Dugogodišnji natjecatelji i članovi udruge MIS danas su ugledni studenti najboljih IT fakulteta (FER, PMF i FOI) što im na tržištu osigurava, osim sigurnog zaposlenja, i natprosječna primanja.

Budućnost će sve više biti digitalizirana i robotizirana. Potražnja za IT kadrovima već danas je veća od ponude, o čemu smo gotovo svakodnevno informirani putem medija. Stoga je već danas potrebno usmjeravati djecu u zanimanja koja će im omogućiti bolji život.

Izvor: Udruga MIS

Podijeli: