Stara poslovica kaže „Daj čovjeku ribu i nahranit ćeš ga na jedan dan, no naučiš li ga pecati, nahranit ćeš ga za cijeli život.“. Iako samo poslovica, ona je primjenjiva u današnjem poslovnom svijetu. Sve više radnih mjesta, posebice u uslužnim djelatnostima, zahtijeva niz specijaliziranih znanja i kompetencija. Također, zaposlenici su u današnje vrijeme fleksibilniji što se tiče promjena radnih mjesta te obavljanja raznovrsnih zadataka unutar istog poduzeća. Kako bi poduzeće uspješno konkuriralo na dinamičnim tržištima, imperativ je da neprestano ulaže u edukaciju vlastitih djelatnika. Osim klasičnih oblika edukacije putem tečajeva, seminara i radionica, jedna od financijski vrlo učinkovitih metoda je i mentorstvo.

Mentorstvo je metoda u kojoj iskusnija osoba u „jedan na jedan“ komunikaciji pruža podršku i prenosi vlastito znanje i vještine manje iskusnoj osobi. Glavni cilj mentorstva ostvarenje je vlastitog potencijala te osobni i profesionalni razvoj pojedinca. Osim toga, zadaća mentora naučiti je pojedinca razmišljati; razmišljati o tome što je najbolje za njega samog, za kolege te naposljetku i za organizaciju u kojoj je zaposlen.

Prepoznavši značaj ovakvog načina prijenosa znanja među zaposlenicima, voditelj odjela za projekte u TICM-u sudjelovao je šestodnevnoj edukaciji pod nazivom „Mentoring Skills for Career Development“ u Derry-u u Sjevernoj Irskoj.

Cilj edukacije bio je:

  • jačanje vještina vođenja i mentoringa kroz razvoj sposobnosti motiviranja i ohrabrivanja ostalih
  • jačanje komunikacijskih vještina
  • učenje novih načina razmišljanja i novih perspektiva s ciljem podupiranja profesionalnog i osobnog razvoja pojedinaca
  • modeliranje obrazaca ponašanja, stavova i vještina
  • učenje o projektnim mapama, mentalnim mapama i uzročno-posljedičnim dijagramima
  • analiza plana razvoja karijere i pružanje pomoći pri pronalasku radnog mjesta, stručne prakse ili programa
  • brainstorming sesije
  • planiranje karijere i postavljanje ciljeva
  • poslovno planiranje.

Edukacija je održana u sklopu Erasmus+ projekta „Kompas znanja“. Projekt je iniciran s ciljem jačanja operativnog kapaciteta TICM-a u područjima projektnog menadžmenta, upravljanja ljudskim potencijalima, razvoja mentorskih vještina te korištenja društvenih medija kao komunikacijskih, marketinških i edukativnih alat u poslovanju.

Ova objava odražava isključivo stajalište autora objave i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Podijeli: