U četvrtak, 13. lipnja 2019. godine u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM), održala se svečanost uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava poduzetnicima u sklopu javnog poziva Programa potpora male vrijednosti za poticanje poduzetništva u Međimurskoj županiji „Međimursko poduzetništvo“.

Sredstva za provedbu planirana su u proračunu Međimurske županije za 2019. godinu u iznosu od 500.000,00 kn. Budući da je interes poduzetnika bio velik te je pristigao velik broj kvalitetnih projektnih prijedloga, župan Međimurske županije Matija Posavec povećao je sredstva za provedbu Programa za 243.849,26kn, na ukupno  743.849,26 kn.

Svečanost uručivanja ugovora

„Svi ste vi dionici razvoja gospodarstva u Međimurju koje je produktivno i motivirano, a to se vidi po ovom natječaju na koji je pristiglo mnogo više prijava nego što smo očekivali.“, poručio je župan Posavec te spomenuo niz novih projekata koji će biti vjetar u leđa gospodarstvu Međimurja, od Metalske jezgre, preko Centra održivog razvoja do Tehničke škole Čakovec koja postaje centar kompetencije u strojarstvu.

Matija Posavec, župan Međimurske županije

Direktor TICM-a Ivan Plačko povukao je paralelu s 2007. godinom kada je Županija dobila dozvolu upravljanja nad prostorom bivše vojarne. Od 2007. kada se počelo strateški razmišljati o ovom prostoru kao potpori budućem razvoju Međimurja do sada, bilo je nekoliko ključnih koraka. Od osnivanja Međimurskog veleučilišta do poduzetničkog inkubatora u kojem sada već djeluje 40 mikro i malih poduzeća. Razvijamo naš Centar znanja, trenutno smo u fazi obnove treće zgrade TICM-a gdje će ciljnim skupinama biti na raspolaganju 18 ureda, izložbeni prostor, soba za sastanke i informatička učionica”.

Ivan Plačko, direktor TICM-a

Potpore male vrijednosti temeljem ovog Programa dodijeljene su mikro, malim i srednjim poduzetnicima s područja Međimurske županije gdje se i provodi projekt ulaganja. Potpora male vrijednosti dodjeljuje se za ulaganja u osnovnu imovinu za obavljanje djelatnosti te ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije.„Na ovaj način želimo potaknuti naše poduzetnike na razvoj novih proizvoda i usluga, kao i proizvoda s većom dodanom vrijednošću.“, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Darko Radanović. Istaknuo je kako ovo nije jedini program potpora od strane Međimurske županije. „Posljednjih petnaestak godina subvencioniramo poduzetničke kredite koji su bili provođeni kroz četiri programa u suradnji s tri ministarstva te smo u posljednjem desetljeću subvencionirali kredite koji su još u otplati s iznosom preko 8 milijuna kuna. Aktualan je i naš Program potpora za sufinanciranje projektnih prijedloga na koji su se i neki od vas prijavili i iskoristili mogućnost sufinanciranja konzultantskih usluga za prijavu na neke druge natječaje, a s obzirom na to da je natječaj od 2016. konstantno otvoren, pozivam ovom prilikom i sve ostale da iskoriste i tu mogućnost, poručio je poduzetnicima g. Radanović.

Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo

U ime poduzetnika obratio se vlasnik poduzeća Optima energija Dr.sc. Kristijan HorvatPoticaj od 15.000 kn dobar je financijski podstrek za naše poduzeće, no još nam je vrjednije to što smo prepoznati kao poduzeće koja se bavi istraživanjem i inovacijama. Sredstva ćemo potrošiti za završetak jednog novog proizvoda kojeg mislimo plasirati na tržište do kraja godine, zaključio je g. Horvat te zahvalio Međimurskoj županiji na ovakvoj inicijativi.

Dr. sc. Kristijan Horvat, vlasnik poduzeća Optima energija

Program potpora male vrijednosti za poticanje poduzetništva prvi je ove vrste koji provodi Međimurska županija, a s obzirom na potrebe i interes gospodarstva, intencija je da se u kontinuitetu provodi i sljedećih godina, svakako s većom financijskom alokacijom.

GALERIJA SLIKA

Izvor: Međimurska županija 

Podijeli: