Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec, čiji je osnivač Međimurska županija, predstavlja istraživačku infrastrukturu namijenjenu znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranja društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Stvaranje infrastrukturnih uvjeta za rad Metalske jezgre započelo je u srpnju 2018, a planirani završetak radova na objektu je kraj ljeta. S ciljem da Metalska jezgra započne s radom početkom jeseni, 29. lipnja 2020. godine su potpisani ugovori o nabavi opreme ukupne vrijednosti oko 700.00 kn.

Međimurska županija uložit će 541.412,50 kuna (s PDV-om) za računalnu opremu koju će isporučiti poduzeće 36 info d.o.o. na čelu s direktorom Zoranom Tompošem. Računalna oprema sastoji se od stolnih i uredskih računala, radnih stanica, osnovnih računalnih programa, servera, pisača i ostale tehničke opreme koja je nužna za rad. Također, s poduzećem Južni prolaz d.o.o. iz Zagreba potpisan je ugovor u vrijednosti od 152.163,13 kuna (s PDV-om)  temeljem kojeg će u okviru Metalske jezgre biti dostupan simulator zavarivanja virtualni sustav za trening zavarivanja za postupke zavarivanja REL, MIG/MAG i TIG. Ravnatelj Metalske jezgre, Mario Šercer istaknuo je zadovoljstvo što će rad Metalske jezgre biti podržan visokokvalitetnom opremom i uređajima: „Vjerujem da je simulator zavarivanja prvi takav uređaj u Međimurju, a služit će u radu ne samo nama u Metalskoj jezgri, već će biti na raspolaganju svim obrazovnim i znanstvenim institucijama te gospodarskim objektima u znanstvene i edukativne svrhe.“

Osnivač Metalske jezgre i župan Međimurske županije, Matija Posavec istaknuo je kako će se uspostavom Metalske jezgre kompletirati Centar znanja Međimurske županije koji predstavlja sinergiju obrazovanja i gospodarstva.

Podijeli: