U ponedjeljak, 11. prosinca 2023.g., na konferenciji za medije predstavljeni su rezultati, upravo okončanih, javnih poziva kojima Međimurska županija direktnom potporom osnažuje poduzetnike i pomaže građanima. Riječ o dva programa za poduzetnike u okviru kojih se dodjeljuju bespovratna sredstva za ulaganje u poslovanje i sufinanciraju troškovi pripreme projektnih prijava/prijava za financijske instrumente, kao i trećem javnom pozivu namijenjenom građanima za pomoć u uvođenju obnovljivih izvora energije u kućanstva.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, ujedno predsjednik Povjerenstva za javne pozive, predstavio je pozive usmjerene međimurskim poduzetnicima: „Prvim javnim pozivom, mikro i malim poduzetnicima, po programu potpora male vrijednosti dodjeljuju se sredstva do 2.000 eura za obavljanje osnovnih djelatnosti te za ulaganja u istraživanja i razvoj, čime potičemo stvaranje novih usluga i proizvoda s dodanom vrijednošću na tržištu. Među 152 pristigle prijave, sredstava su odobrena za 114 poduzetnika“, istaknuo je pročelnik Radanović dodavši da interes svake godine raste, a sukladno tome raste i iznos koji županija ulaže u ovaj program.

Voditeljica REDEA-inog Odjela za pripremu i provedbu projekata u gospodarstvu Maša Tomašić naglasila je kako je ove godine odaziv uistinu bio velik te da su poduzetnicima za sufinanciranje priznata ulaganja od početka ove godine: „Natječaj je bio orijentiran na prerađivačku industriju jer nam se najviše poduzetnika godinama javlja upravo iz tog sektora, dok je nešto manji postotak potpora dodijeljen poduzetnicima u sektorima građevine, računalnih djelatnosti i ostalih struka navedenih prihvatljivima u natječaju.“

Drugi javni poziv, raspisan također za mikro i male poduzetnike, odnosio se na potporu za sufinanciranje vanjske usluge za pripremu prijavne dokumentacije za bespovratne potpore i financijske instrumente. Maksimalni pojedinačni iznos ove potpore koja se dodjeljuje sedam godina zaredom bio je također 2.000 eura. Županiji je upućeno devet prijava ukupne vrijednosti 8.250 eura.

Spomenimo da je od 2017. godine do danas Međimurska županija ovim modelom u razvoj poduzetništva uložila 63.000 eura.

U ime dobitnika potpora zahvalila je poduzetnica Ana Golubić Brozović iz poduzeća Baggiz j.d.o.o.: „Poticaj mnogo znači malim poduzetnicima i raduje nas što Međimurska županija prepoznaje naše napore te što nas poštuje.

Predstavnici Međimurske županije, TICM-a, JU REDEA, MENEA-e i poduzeća Baggiz j.d.o.o. koje je primilo potporu u okviru županijskog natječaja za poduzetnike.

Predstavnici Međimurske županije, TICM-a, JU REDEA, MENEA-e i poduzeća Baggiz j.d.o.o. koje je primilo potporu u okviru županijskog natječaja za poduzetnike.

POMOĆ GRAĐANIMA I PLANETU ZEMLJI

Trećim javnim pozivom sredstva su usmjerena građanima koji u svoja kućanstva uvode suvremenu energetsku opremu. Riječ je o potpori koju Županija provodi po prvi puta, kao pilot-projekt, s ciljem povećanja korištenja obnovljivih izvora energije. „Ovaj poziv je i odgovor Županije na energetsku krizu na tržištu uzrokovanu ratom i pandemijom“, istaknuo je pročelnik Radanović.

U ovom pozivu 10.000 eura bilo je na raspolaganju za izradu energetskih certifikata ili glavnog projekta za ugradnju fotonaponskih elektrana te 50.000 eura za ugradnju sustava OIE. Direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić istaknuo je da je poziv bio koncipiran tako da vlasnici kuća potporu mogu realizirati u jednom administrativnom koraku: „Maksimalni pojedinačni iznos za dokumentaciju bio je 200 eura, odnosno 1000 eura za ugradnju sustav. Od 107 prijava, 86 ih odobreno, no dodijeljene su 102 subvencije jer je dio građana iskoristio mogućnosti ostvarenja poticaja i za projekt i za elektranu. Najviše sredstava, čak 43 poticaja, dodijeljena su za ugradnju fotonaponskih elektrana“, rekao je Alen Višnjić te dodao da su rezultati ovog poziva impresivni jer su premašili ciljeve Međimurske županije te pridonijeli ostvarenju nacionalnih ciljeva kada je riječ o otisku CO2.

Župan Matija Posavec rekao je da pozivi predstavljaju želju Međimurske županije da odgovori na potrebe poduzetnika i građana: „Neke modele potpora provodimo svake godine te je dosad 670 fizičkih i pravnih osoba dobilo neku vrstu podrške iz Županije. Svjedočite da svake godine iznos za potpore povećamo odgovarajući na potrebe i porast interesa“, rekao je župan te se osvrnuo na rezultate potpora u području korištenja obnovljive energije: „Na samo 49 kuća u koje su ugrađeni suvremeni energetskih sustavi, za 60 tona ćemo na godišnjoj razini smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, što znači da smo, uz podršku građanima, dali veliki doprinos zaštiti okoliša, sigurnosti i zdravlja“, dodao je župan, uz naglasak da Županija nastavlja pomagati obrtnicima, stipendirati učenike koji se obrazuju za deficitarna zvanja te osmišljavati nove oblike podrške građanima.

Podijeli: