Nakon provedenog javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima ukupno 113 poduzetnika s područja Međimurske županije ostvarilo je pravo na županijske potpore u maksimalnom iznosu do 15 tisuća kuna. Ovo je četvrta godina provedbe Programa koji se svake godine modificira i prilagođava poduzetnicima kao i trenutnoj gospodarskoj situaciji. Sveukupno je dosad je dodijeljeno 391 bespovratnih potpora za što je u županijskom proračunu izdvojeno 4.881.401,95 kuna.

Temeljem Programa dodijeljene su potpore čiji je cilj poticanje poduzetništva i obrtništva, očuvanje radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih te ostvarivanje povoljnog gospodarskog okruženja za mikro i male poduzetnike s područja Međimurske županije. Programom potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva iz proračuna Međimurske županije dodjeljuju se bespovratna novčana sredstva poduzetnicima za obavljanje osnovnih djelatnosti, ali i za ulaganje u aktivnosti istraživanja s ciljem poticanja razvoja novih, inovativnih proizvoda i usluga s većom dodanom vrijednošću.

Ovogodišnji Program potpore bio je razvojno usmjeren, a poduzetnici su se mogli prijaviti za sufinanciranje ulaganja u osnovnu imovinu za obavljanje djelatnosti te za sufinanciranje ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije.

„Glavni cilj provedbe ovog Programa je konkretna pomoć mikro i malim poduzetnicima s područja Međimurske županije, pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, predsjednik Povjerenstva za provedbu Programa.

Darko Radanović, predsjednik povjerenstva za provedbu Programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva

Jedan od korisnika Programa je Tomislav Žvorc, direktor informatičkog poduzeća SM Solutions, smještenog u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje, koji kaže: „Potpore su nam vjetar u leđa osobito u ovim neizvjesnim vremenima.“

Župan Matija Posavec dodjeljuje odluku o dodjeli bespovratne potpore poduzetniku Tomislavu Žvorcu

Međimurska županija u 2021. godini bilježi rast broja poduzetnika za 2,14 %, najnižu stopu nezaposlenosti, povećanje prihoda za gotovo 15 %, povećanje pozitivnog salda za 13,25% u svim kategorijama, dok su investicije porasle za gotovo 40% te je, unatoč rastu cijena sirovina i repromaterijala, zadržan pozitivan vanjsko-trgovinski saldo.

Razvoj gospodarstva Međimurske županije usmjeren je na prerađivačku industriju, građevinarstvo i trgovinu na veliko i malo, a najznačajnija gospodarska grana je prerađivačka industrija koja ostvaruje značajan prihod i najveću neto dobit. „Naši poduzetnici u protekloj su godini uz zaposlenost povećali neto dobit, izvoz, ali i prihode. Vjerujem da su tome pridonijele i mnoge mjere kojima Županija pomaže. Novi ciklus mjera još je jedan pokazatelj naše brige za poduzetnike, a rezultati koje potičemo dokaz dobrog smjera. Izuzetno veseli činjenica da je upravo iz Međimurske županije – područja koje privlači najviše EU sredstava u Hrvatskoj – izvezeno roba i usluga u vrijednosti 6,6 milijardi kuna, što je za 27,2 % više u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz dosegnuo 3,5 mlrd. kuna“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te naglasio da je stopa nezaposlenosti od 4,3 % jedna od najnižih u povijesti, a 43.000 osoba je u populaciji radnog stanovništva što je i najveći broj zaposlenih uz trend rasta.

Izvor: internetska stranica Međimurske županije

Podijeli: