Tijekom 2013. i 2014. godine u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje na pisanju svoje treće znanstveno-stručne knjige intenzivno je radila međimurska znanstvenica dr. sc. Koraljka Golub. Koraljka je u to vrijeme radila kao vanjski suradnik na Međimurskom veleučilištu i na još nekoliko hrvatskih sveučilišta, no najveći intelektualni napor ulagala je upravo u pisanje knjige iz interdisciplinarnog područja na spoju informacijskih i knjižničnih znanosti. Kako bi imala potreban mir i odgovarajuću infrastrukturu potrebnu za istraživanje i pisanje, Koraljki smo ustupili jednu radnu jedinicu u uredu za predinkubaciju. Višemjesečni predani rad i stručnost rezultirali su knjigom „Subject Access to Information – An Interdisciplinary Approach“ („Subjektni pristup informacijama – Interdisciplinarni pristup“) izdanoj početkom 2015. godine na engleskom jeziku za izdavača ABC-Clio LLC iz Kalifornije, SAD.

Knjiga kroz interdisciplinarni pristup obrađuje teme na presjeku područja organizacije informacija i informacijskih tehnologija obrađujući sadašnje i buduće metode za organizaciju informacija prema subjektu. U knjizi su obrađeni tradicionalni i suvremeni sustavi organizacije znanja, tehnološki standardi na kojima se temelje, odabrane teme iz automatiziranih alata za subjektno organiziranje informacija te načini za provođenje interdisciplinarnih istraživanja i suradnje. Za one koje zanima tematika pretraživanja informacija, prije svega u knjižničnim znanostima, knjiga  je dostupna na Amazonu za 60 američkih dolara (http://amzn.to/1FtBPeZ) .

Koraljka je kao i mnogi drugi vrhunski stručnjaci i kvalitetni ljudi, na žalost,  zbog  još uvijek niske ili nepostojeće razine znanstvenog rada u Međimurju i nedovoljnog apsorpcijskog kapaciteta naše ekonomije za stručnjake koji bi se bavili isključivo istraživanjem i razvojem, morala napustiti Međimurje kako bi si osigurala egzistenciju. U TICM-u kažu da im je drago što su imali priliku Koraljki olakšati rad na pisanju knjige, uz istovremeno izražavanje žaljenja što je njezinim odlaskom u Švedsku  Međimurje izgubilo još jednu izrazito kvalitetnu osobu koja je mogla puno doprinijeti njegovom razvoju. Ipak, situacija u Međimurju, a i u ostatku Hrvatske, još uvijek ne ide na ruku ljudima koji su predanim radom dosegli ove razine znanstvenog uspjeha te ovdje teško pronalaze mjesto za sebe.  U želji da se ova situacija promijeni TICM će osobe koje rade na sličnim projektima i  inicijativama uvijek podržati koliko je maksimalno moguće. Također se aktivno radi na umrežavanju s našim stručnjacima koji rade na znanstveno-istraživačkim institucijama u inozemstvu. Jedino adekvatnom podrškom i stvaranjem uvjeta za rad našim ljudima koji su nedvojbeno dokazali svoju kvalitetu na svjetskoj razini, a koji prečesto u našoj sredini nailaze na nerazumijevanje, može se izgraditi ljudski i intelektualni kapital potreban za kvalitativni iskorak Međimurja prema naprijed.Kratki životopis: dr.sc. Koraljka Golub trenutno radi kao izvanredni profesor na Odjelu za knjižnične i informacijske znanosti na Visokoj školi kulturalnih znanosti Sveučilišta Linnaeus u Švedskoj. Koraljka predaje i na Visokoj školi za informacijske studije na Sveučilištu Charles Stuart u Australiji kao i na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj.  Knjiga „Subject Access to Information – An Interdisciplinary Approach“ joj je treća po redu a brojni znanstveni i stručni radovi objavljivani su joj u međunarodnim znanstvenim časopisima i na stručnim skupovima. Kvalitetu radova potvrđuje i niz nagrada za izvrsnost u znanstvenom radu. Od 2003. godine bila je uključena u desetak međunarodnih istraživačkih projekata povezanih s organiziranjem znanja, uključujući i petogodišnji rad na UKOLN, Sveučilište Bath u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Podijeli: