Martin Josip KocijanMarijela DrvoderićMarta PremušKarlo Košir i Nera Košak, petero je mladih učenika koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima i olimpijadama protekle školske godine. Za svoj uspjeh nagrađeni su Oskarom znanja, najvećom i najznačajnijom nagradom u obrazovanju kojom se već 16 godina nagrađuju najbolji učenici i nastavnici osnovnih, srednjih, glazbenih i umjetničkih škola u Republici Hrvatskoj.

Dobitnici Oskara znanja.

Na natjecanjima u školskoj godini 2019./2020.  kao najbolji u svojim kategorijama pokazalo se naših pet Međimuraca, a na tom putu pratili su ih njihovi mentori koji im prenose ljubav prema znanju i zajedno s njima pomiču granice u učenju i istraživanju. To su: Miljenko BlažekaDejan DrabićRenata MartinecDubravka Lajtman JančiNenad Martinec i Kristijan Ovčarić. S obzirom na to da je ove godine središnja dodjela nagrada Oskar znanja održana virtualno, Međimurska zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec održala je prijem za nagrađene učenike i mentore s područja Međimurja kako bi pohvalila i dodatno nagradila njihovu izvrsnost.

Nagrađeni učenici sa svojim mentorima.

Pored kapitalnih ulaganja u obrazovanju, dogradnje škola, suvremene opreme i projekata kojima nastojimo stvoriti najbolje uvjete za naše učenike i djelatnike u obrazovanju, ne smijemo izostaviti poticanje i vrednovanje izvrsnosti, entuzijazma i rezultata koje ostvaruju. Priznanja te želja za znanjem i napretkom koju vidimo u našim učenicima i profesorima, najbolja su nam nagrada i poticaj da za njih pomičemo svoje granice i stvorimo im što bolju budućnost.“, naglasio je upravitelj Međimurske zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec Matija Posavec, župan Međimurske županije koji je s članom Upravnog vijeća i zamjenikom župana Josipom Grivcem zahvalio učenicima i mentorima.

Međimurska zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec djeluje na području Međimurja od 2012. godine sa svrhom pružanja financijske potpore  i druge pomoći redovitim učenicima i studentima. Financira se isključivo donacijama pravnih i fizičkih osoba, jedinica lokalne i područne samouprave te putem humanitarnih akcija, a do sada je kroz Zakladu dodijeljeno više od 435 000 kuna za 500-tinjak srednjoškolca i studenta.

Dodjela priznanja.

Iza svakog velikog uspjeha mnogo je odricanja, mnogo je onoga što se na prvu ruku ne vidi, a na tom izazovnom putu zadaća je lokalne zajednice da mladim generacijama olakša i potakne kvalitetu. „Vi znate što znači biti prvi u znanju, no znate i koliko prepreka ste morali premostiti kako biste bili najbolji. Iza toga obično stoje i ljudi koji vas nesebično i bezrezervno podržavaju, vaši roditelji. Zatim vaši mentori, koji ne gase motor entuzijazma i koji održavaju vašu strast za znanjem i na tome smo im zahvalni.“, u svom je obraćanju učenicima proučila ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sandra Breka Ovčar, koja je nazočila prijemu s ravnateljima Damirom Kovačićem (Osnovna škola Hodošan), Boženom Dogša (Osnovna škola dr. Ivana Novaka Macinec), Martinom Kivač (Osnovna škola Domašinec) i Anicom Rašperger (Osnovna škola Selnica).

Ivica Puljak.

Podršku učenicima i mentorima pružio je znanstvenik i profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Ivica Puljak koji je pohvalio sinergiju obrazovanja i regionalne samouprave u Međimurju: „Pripadate generaciji koja će kreirati budućnost, a ona će biti bolja samo zato što ćete ju vi odlučiti takvom stvoriti. Ipak, glavni zadatak nam je da pomognemo da ta budućnost bude bolja za sve ljude. Život će vas možda odvesti izvan granica Međimurja, no nikada nemojte zaboraviti svoju sredinu, a ono što se ulaže u vas najbolje ćete vratiti tako da stvorite bolju budućnost za naredne generacije.


GALERIJA SLIKA

Izvor: Međimurska županija 

Podijeli: