Međimurska županija domaćin je ovogodišnje Zimske škole informatike, dugogodišnjeg programa Hrvatskog saveza informatičara kojim se želi dodatno obrazovati mlade i darovite informatičare osnovnih i srednjih škola iz cijele države.

Organizator 27. Zimske škole informatike, uz Hrvatski savez informatičara, su udruge Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub. Da Međimurje nije slučajno odabrano za domaćina, istaknuo je prilikom otvorenja Zimske škole informatike predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Vlado Lendvaj. Hrvatski savez informatičara prepoznao je uspjehe i veliki trud koji se ulaže u razvoj informatičkih znanja i STEM područja u našoj županiji, koja je nakon Grada Zagreba, prva po postignutim rezultatima na informatičkim natjecanjima. „Hrvatska sudjeluje na većini međunarodnih olimpijada, a naši učenici do sada su osvojili više zlatnih medalja iz informatike nego iz svih ostalih područja zajedno, čak 14 medalja, što potvrđuje da radimo dobar i kvalitetan posao.“, kazao je.

Zimska škola informatike održava se od 2. do 8. siječnja 2022. godine u Graditeljskoj školi Čakovec, a oko 80 sudionika iz cijele Hrvatske sudjelovat će u radionicama na kojima će se prvenstveno poučavati algoritmi i programski jezici (Logo, Python, C++/STL). Za sve će sudionike biti organizirana i zanimljiva predavanja, te drugi sadržaji, a radionice će voditi stručni suradnici HSIN-a, uspješni mladi informatičari i nosioci olimpijskih informatičkih medalja.

Ponos što su upravo Međimurje i međimurske informatičke udruge domaćin okupljanja najboljih mladih informatičara u Hrvatskoj, nije skrivao voditelj Centra izvrsnosti iz informatike Međimurske županije i predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci Dejan Drabić: „Kroz rad naših udruga i Centra izvrsnosti nastojimo djeci pružiti vrhunska znanja kako bi ona sutra bila vodeći stručnjaci, ne samo na polju informacijsko-komunikacijske tehnologije, već i u ostalim granama STEM-a. Veliki broj uključene djece koja postižu izniman napredak ide u prilog ideji koju već provodimo više od petnaestak godina i u tome smo iznimno uspješni, a posebno je zadovoljstvo što uloženu vrijednost višestruko vraćamo.“

Na posljednje Državno natjecanje iz informatike pozvano je čak 12 učenika koji su se pripremali za natjecanje u sklopu Centra izvrsnosti iz informatike Međimurske županije, a osvojili su čak dva naslova državnih prvaka. Programe Centra izvrsnosti iz informatike MŽ pohađa 70-ak učenika koji usvojena znanja i vještine redovito pokazuju na brojnim informatičkim i robotičkim natjecanjima te postižu zavidne rezultate. Veliko priznanje Centru te udrugama MIS i MIN stiglo je ovo godine kada su polaznici Centra, Ivano Lukačević i Ozana Margotić, nagrađeni za izvanredna postignuća na polju informatike.

Ako smo samo mali dio na putu uspjeha naših učenika, tada možemo biti sretni i ponosni. Do sada smo opravdali svako ulaganje u centre izvrsnosti, kompetentnosti, u centar znanja, posebice u Centar izvrsnosti iz informatike koji je najsvjetliji primjer važnosti ulaganja u obrazovanje, u darovitost jer na taj način ulažemo u bolju budućnost.“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je učenicima poželio što više novih znanja, uspjeha i rezultata.

Dobrodošlicu sudionicima izrazio je ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, a pozdravili su ih i državni tajnik Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Nina Begičević Ređep, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko. Otvorenju Zimske škole informatike nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak i ravnatelj Metalske jezgre Čakovec Mario Šercer.

Podijeli: