S početkom 2018. godine, Astronomsko društvo VEGA uključilo se u rad Hrvatske meteorske mreže (HMM), organizacije koja koordinira rad 40-ak kamera postavljenih diljem Hrvatske.

Meteorska kamera na zgradi TICM-a

Razvoj tehnologije, dugogodišnje iskustvo, znanje i tradicija opažanja meteora u Hrvatskoj, rezultirali su formiranjem Hrvatske meteorske mreže (HMM) čiji je razvoj započeo 2007. godine kao zajednički projekt Astronomskog društva Istra iz Pule i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan. Velik broj kamera instaliranih kako po školama i znanstveno-edukacijskim centrima tako i po privatnim kućama u Hrvatskoj, ali i van nje, omogućuje višestruki preklop vidnih polja kamera i vrlo preciznu analizu putanja meteora te predstavlja bazu za eventualne izračune mogućih mjesta pada meteorita. Potvrda učinkovitosti sustava je i pronalazak meteorita kraj Križevaca, kao rezultat izračuna putanje iz mjerenja položaja meteora sa snimaka 5 HMM kamera, palog u noći s 4. na 5. veljače 2011. godine. Dosad je snimljeno i obrađeno preko 250.000 meteora. Rezultati obrade za sada su u samo maloj mjeri publicirani u stručnim časopisima, ali važni rezultati očekuju se u bližoj budućnosti.

Područje koje pokriva Hrvatska meteorska mreža (HMM).

Meteorit pronađen kod Križevaca

Hrvatska meteorska mreža trenutno broji preko 50 članova iz Hrvatske, a uspostavljena je suradnja i sa svjetskim stručnjacima na polju meteorske astronomije te je objavljeno nekoliko zajedničkih radova. Kamere snimaju noćno nebo, a cilj je promatranje postojećih meteorskih potoka te otkrivanje novih.

Nakon nekoliko tehničkih poteškoća, kamera je krajem veljače puštena u rad. Postavljena je na zgradi 1 Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, a TICM je AD Vegi ustupio i mjesto u server sobi gdje je smješteno računalo koje pokreće kameru. Montažu kamere obavio je Miroslav Smolić uz pomoć poduzeća FRANZ NET inkubiranog u TICM-u.

Meteorsku kameru na zgradu TICM 1 montirao je Miroslav Smolić uz pomoć Franje Posavca iz poduzeća Franz Net inkubiranog u TICM-u

Podijeli: