29. i 30. srpnja 2020. godine, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara (HSIN), održale su se izborne pripreme najboljih hrvatskih informatičara, kako za osnovnoškolce, tako i za srednjoškolce.

Bruno Kosmačin, Dejan Drabić (predsjednik udruge MIS) i Martin Josip Kocijan

U ime udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i POU Varaždin, za Juniorsku ekipu  plasman na pripreme osigurao je Bruno Kosmačin, učenik VI. OŠ Varaždin. Prvi dan natjecanja za Brunija nije išao najbolje, pa je zaostatak bilo teško nadoknaditi dan poslije. Međutim, Bruno osvaja izvanredno 5. mjesto. Njegov mentor je Dejan Drabić, mag. inf.

Bruno Kosmačin

Bruno je ukupno imao 519 bodova te mu je za plasman u tim reprezentacije nedostajalo svega četiri boda. Kako je Bruno učenik 8. razreda osnovne škole, u narednim godinama imat će vremena ostvariti plasman u neku od budućih informatičkih reprezentacija.

U ime udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) Međimurski informatički klub Čakovec (MIK), na pripremama za srednjoškolce, izvanredan rezultat postiže Martin Josip Kocijan, učenik Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, osvajanjem 4. mjesta sa 413.9 bodova te time ostvaruje plasman u Hrvatsku informatičku reprezentaciju učenika srednjih škola.

Martin Josip Kocijan

Martin će tako predstavljati Republiku Hrvatsku na:

  • 27. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2020 i
  • 32. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2020.

Vrijedi spomenuti da je Martin Josip Kocijan najtrofejniji član udruga MIS i MIK. Njegovi uspjesi posljedica su njegove upornosti i kvalitete, ali i učenja te usavršavanja u udrugama. Njegovi ponosni mentori su Dejan Drabić, mag. inf. i Miljenko Blažeka, prof.

Martin svoje početke bilježi već od 4. razreda osnovne škole kada je prvi puta postao državni prvak, tada pod mentorstvom Dejana Drabića. Svake godine, Martin osvaja državna odličja, a nekoliko godina kasnije radu s Martinom pridružuje se Miljenko Blažeka. Martin je upravo upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te se tako pridružuje mnogim članovima Udruga MIS i MIK na putu prema uspješnoj karijeri u IT sektoru.

Sigurni smo da će njegov uspjeh biti motiv i drugoj djeci da što ranije učlane u udruge MIS i MIK kako bi razvijali svoju izvrsnost na polju računalnih algoritama, ali i kroz niz drugih programa, kao što su Internet stvari, robotika, web tehnologije, 3D modeliranje i drugo.

“Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije postiže iznadprosječne rezultate te opravdava ulaganje Međimurske županije u razvoj izvrsnosti djece, kao i potporu Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Rezultati bi zasigurno bili šireg karaktera ako se škole više uključe u prepoznavanju i usmjeravanju djece koja u sebi kriju talent prema računalnim algoritmima, tj. matematici” rekao je predsjednik Udruge MIS, Dejan Drabić.

Podijeli: