Vodeći hrvatski proizvođač tjestenine, poduzeće MARODI d.o.o. iz Nedelišća, krajem 2021. godine uspješno je priveo kraju projekt naziva „MARODI tjestenina u novom ruhu“ u sklopu kojeg je poduzeće nastavilo proces prilagodbe zahtjevima industrije 4.0 te tako osiguralo uvjete za daljnji razvoj poslovanja.

U sklopu ovog projekta poduzeće je automatiziralo proces pakiranja tjestenine u prikladne vrećice te proces pakiranja napunjenih vrećica u kutije koje su spremne za postavljanje na police trgovina. Također je automatiziran i proces pakiranja navedenih kutija na palete za transport.

Uvođenjem novih strojeva u proizvodni proces – pakirnice tjestenine te robota za kartoniranje i paletizaciju, omogućen je značajan porast produktivnosti proizvodnje, a također su povećani i proizvodni kapaciteti.

Pakirnica tjestenine.

Sam proces pakiranja, korištenjem novih strojeva, teče na sljedeći način: osušena tjestenina pokretnom rampom dovodi se do vaga koje vrlo precizno određuju masu potrebnu za svaku vrećicu proizvoda. Nakon punjenja i zatvaranja, vrećice tjestenine prolaze detektor metala i kontrolnu vagu i zatim dolaze na sljedeću rampu koja ih vodi do robota za pakiranje, kartoniranje i paletizaciju. Robot uzima sklopljenu kutiju, otvara je u potreban oblik te zatim uzima vrećice i puni kutiju. U trenutku kad je kutija puna, robot je zatvara. Na kraju robot hvata kutije i slaže ih na palete. Nakon što je paleta napunjena, stroj omata i osigurava kutije prijanjajućom folijom te se paleta viličarem odvozi na police u skladištu.

Projekt je trajao od travnja 2020. do prosinca 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 4.825.500,00 kuna, od čega se 2.198.325,00 kuna odnosi na bespovratna sredstva. Projekt je financiran iz poziva Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta malih i srednjih poduzeća.

Za Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, koji je pratio provedbu ovog projekta, ovo je još jedna u nizu uspješnih priča iz „vrha Hrvatske“.

Podijeli: