Prošle godine je Marko Vrdoljak izdao dvije fotomonografije – drugu po redu službenu fotomonografiju Nacionalnoga parka Brijuni (prvu je izdao 2010. godine) te knjigu aktova posvećenih ljepoti žene “1/250 sec., f16, xx”. U trosatnom druženju s čakovečkom, varaždinskom, koprivničkom i lendavskom publikom u prostoru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, Vrdoljak je nesebično dijelio svoje bogato fotografsko i životno iskustvo.

Posjetitelji su mogli vidjeti i čuti o mnogobrojnim detaljima ljepote brijunske prirode, umjetničkih djela koja se zapečaćena čuvaju u mraku i hladovini spremišta te tajnovitosti brijunske arhitekture i rezidencijalnih objekata koji su inače nedostupni široj javnosti, ali su fotografski zabilježeni u monografiji netom izašloj iz tiska. Autor je otvoreno govorio o svojim vizualnim istraživanjima i otkrićima na Brijunima gdje, kao službeni fotograf Nacionalnog parka Brijuni, već osam godina šeće uzduž i poprijeko. Zbog toga ova knjiga nije samo vrlo vrijedan dokument trenutnoga stanja jednog od naših nacionalnih parkova, već hvalospjev ljepoti prirode i vrijednosti kulturne povijesti.

U drugom dijelu predavanja predstavljena je knjiga aktova koju je Vrdoljak izdao u vlastitoj nakladi kako bi u potpunosti imao umjetničku slobodu uređivanja. U dogovoru sa svim ženama koje su stale pred njegov objektiv, autor je knjigom odlučio pomoći udrugama koje su angažirane oko borbe protiv raka dojke – SVE za NJU  i  EUROPA DONNA Hrvatska. Time je, osim posvećenosti ljepoti žene u pravome smislu riječi, knjiga postala i izdanje koje je hommage ženskoj hrabrosti. Vrdoljak je detaljno opisao proces snimanja aktova koji je specifičan i posebno delikatan, pogotovo na razini odnosa fotografa i modela, kako u smislu pravnih zahtjeva, tako i u smislu načina komunikacije i kreativnoga procesa.

Oba predavanja izazvala su raspravu i niz pitanja upućenih od strane zainteresirane publike.

Izvor: Davor Žerjav, http://fotoklub-cakovec.hr/wp/2017/02/marko-vrdoljak-cakovcu-predstavio-dvije-fotomonografije

Podijeli: