Studenti iz Hrvatske i Mađarske imali su prilike učiti o industriji 4.0 od stručnjaka Sveučilišta Pannonia u Nagykanizsi, u prvom krugu intenzivnih tečajeva koji je trajao od 18. do 29. listopada 2021.

Radionica Poslovnom inkubatoru u Nagykanizsi

Tečaj je bio podijeljen na tri dijela: prvi dio obuhvaćao je teoriju, drugi praktične zadatke i učenje programskih jezika Python i Arduino, a u trećem dijelu realizirano je studijsko putovanje u Nagykanizsu. Sudjelovanje u tečaju odvijalo se online, putem eLearning platforme PEN Moodle, na kojoj su bili dostupni svi materijali i testovi za provjeru znanja nakon svakog poglavlja, a finalni dio proveden je uživo, dvodnevnim studijskim putovanjem na kojem su studenti utvrdili stečeno znanje.

Prvog dana studijskog putovanja, studenti i članovi projektnog tima iz Hrvatske posjetili su Poslovni inkubator u Nagykanizsi. Direktor inkubatora Zoltan Mihovics gostima je predstavio čime se inkubator bavi i kakvi su im planovi za budućnost.

Direktor Zoltan Mihovics i Erika Bognar, voditeljica Tajništva u Poslovnom inkubatoru u Nagykanizsi, članovi projektnog tima IC4HEDS

Poduzetnica Timea Tarnai upoznala nas je sa svojim poduzećem Kodguru Ltd. i kroz radionicu „Pass the knowledge!“ ispričala svoju priču o uspjehu i o tome kako malo poduzeće može uspješno rasti i razvijati se. Nakon priče, povela je sudionike radionice u obilazak poslovnih prostora poduzeća, pokazala im je strojeve, skladište, sobu za igru i usput odgovarala na njihova pitanja.

Direktorica i jedna od osnivačica poduzeća Kodguru ltd.

Poslije radionice, slijedio je posjet poduzeću Tungsram, jednom od najvećih proizvodnih poduzeća u Mađarskoj s dugom i impresivnom poviješću. Poduzeće je osnovano 1896. godine u Újpestu, danas dijelu Budimpešte. Prije nacionalizacije poduzeća 1945., bilo je treći najveći proizvođač žarulja na svijetu. Ime Tungsram kombinacija je riječi tungsten i wolfram – najčešći nazivi za metal koji se koristi za punjenje žarulja. 1904. su Mađar Sandor Justa i Hrvat Franjo Hanaman uspješno prijavili patent za prvu žarulju s punjenjem od volframa. Patent, koji je predstavljao značajnu prekretnicu u razvoju, registirali su na poduzeće koje nakon toga preuzima naziv TUNGSRAM. Ova priča o počecima poduzeća ima i pomalo simbolike obzirom da je IC4HEDS temeljen na suradnji mađarskih i hrvatskih partnera koji zajedničkim naporima rade na ostvarenju projektnih ciljeva.

U poduzeću Tungsram, predstavljanje povijesnog razvoja poduzeća i razvojnih planova.

Danas Tungsram zapošljava oko 4000 ljudi i stalno istražuje nova područja u kojima mogu iskoristiti svoja znanja i stručnost, a koja su održiva. Poduzeće ulaže u sigurne tehnologije i područja koja imaju dinamiku rasta na globalnom tržištu, poput pametnih rješenja, pametnih gradova, uzgoj bilja u zatvorenom prostoru i zdravstvo, ali u isto vrijeme jačaju osnovnu djelatnost – vanjsku i unutarnju rasvjetu i automobilsku rasvjetu. Posjetitelji su imali prilike uživo vidjeti proces proizvodnje, razvojne procese, slušati o korištenju softvera za optimizaciju proizvodnog procesa i vidjeti izložbeni prostor LED rasvjete. Posjet je bio vrlo produktivan, edukativna i inspirativan.

 

Drugi dan studijskog putovanja studenti su proveli na Sveučilištu Pannonia u Nagykanizsi gdje intenzivnim predavanjima i rješavanjem konkretnih zadataka zaključili dvotjedni tečaj.

Studenti sudjeluju u tečaju na Sveučilištu Pannonia u Nagykanizsi

Intenzivni programi su dio projekta IC4HEDS, sufinanciranog INTERREG V-A Prekograničnim programom suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., TICM ima ulogu glavnog partnera, a preostali partneri su Fakultet organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Pannonia u Nagykanizsi i Poslovni inkubator u Nagykanizsi, kojim upravlja Nagykanizsa Asset Management plc.Sadržaj je kreiran uz financijsku podršku Europske unije. Sadržaj članka je iskjučiva odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o. i ni u kom slučaju ne može se smatrati odrazom stajališta Europske unije ili Upravljačkog tijela projekta.
Podijeli: