U petak, 14. lipnja 2019. godine, u 16.30 sati, u informatičkoj učionici TICM-a održat će se 22. meetup < MeCoDe/ > grupe, a tema susreta je COUCHBASE – JSON orijentirana baza podataka.

Današnje aplikacije moraju procesuirati veliku količinu podataka različitih struktura u najkraćem mogućem vremenu, istovremeno broj korisnika i korisničkih uređaja raste nezaustavljivom brzinom. Postojeći sustavi bazirani na relacijskim bazama podataka nisu više u mogućnosti zadovoljiti ta očekivanja. Rješenje za te izazove donosi Couchbase, prva full-stack database platforma.

Kroz predavanje sudionici meetup-a bit će upoznati s Couchbase bazom podataka, konfiguracijom te će naučiti kako koristiti Query Language N1QL nad bazom podataka. Predavanje će završiti jednom od najvažnijih karakteristika CouchbasE-a – sinkronizacijom, odnosno replikacija podataka s centralizirane baze podataka na mobilne uređaje i nazad u samu bazu podataka.

Za aktivno sudjelovanje u meetup-u potrebno je posjedovati osnovno poznavanje JAVA / Android programskog jezika i IDE-a Android Studio. Preuzimanje AS -a moguće preko sljedeće poveznice.

Za konfiguraciju same baze podataka koristit će se upravljački program Docker (ukoliko netko ne želi koristiti Docker može instalirati bazu podataka direktno na svoje vlastito računalo). Couchbase podržava instalacije na Windows, Linux i MacOs platforme.

Voditelj meetupa će biti Matija Zorković iz poduzeća Hiwe-SqS. Sudjelovanje na meetupu je besplatno, a više informacija o susretu možete pronaći na službenoj stranici Međimurje code&design grupa, Me<CoDe/>.


Aktivnost je dio projekta TICM PPI 4.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fond za regionalni razvoj.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: