Iako se na prvu može činiti da upravljanje poduzećem prate samo slatke brige, istina je gotovo uvijek puno surovija. Svoja iskustva, savjete i preporuke kako ovladati ovom rijetkom zvjerkom podijelio je Roberto Kedmenec, osnivač i direktor čakovečkog informatičkog poduzeća Krtech na radionici održanoj u četvrtak 16. ožujka 2023. u informatičkoj učionici Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Krtech je od osnivanja u veljači 2022. godine do danas narastao na 18 zaposlenih što je pratio i izrazito brz rast prihoda te paralelna diversifikacija od čisto agencijskog posla prema razvoju vlastitih proizvoda. Roberto je u proteklih malo više od godinu dana upravljanja Krtechom svjedočio mnogim lijepim i manje lijepim momentima koji se događaju kad dođe do ovako frenetičnog razvoja poslovanja. S prisutnima je iskreno i otvoreno na svetomarskom kajkavskom podijelio kakve su im se sve situacije događale tijekom ovog razdoblja te kako su se s njima nosili. Naglasio je važnost kvalitetne pripreme za ovakav rast.

Pri ovome je možda i najvažniji aspekt priprema terena za zapošljavanje što je Roberto radio proteklih nekoliko godina organizacijom meetupova i tečajeva o programiranju u Javiscriptu pod nazivom Đavaskriptanje kroz koji je izgradio zajednicu ljudi koji su se bez većih problema mogli uključiti u posao. Uz to je izgradio snažan networking koji mu je pomogao u pokretanju poslovanja i dobivanju prvih poslova koji su zatim vodili novim, većim i izdašnijim poslovima. Isto tako važno je postaviti fleksibilnu organizacijsku strukturu koja može pratiti brzi rast poslovanja. Roberto je sa sudionicima radionice podijelio i koje alate koriste kako bi olakšali razvoj proizvoda, vođenje projekata, internu i eksternu komunikaciju te administraciju.

Roberto Kedmenec.

Iako je tema radionice bila vrlo specifična te je zbog toga i broj polaznika bio manji nego na ‘generičkim’ radionicama koje TICM organizira, svi sudionici su bili zadovoljni što im se pružila prilika iskreno i iz prve ruke čuti o izazovima s kojima se susreću osnivači brzorastućih poduzeća i načinima kako ih prevladati. Zahvaljujemo Robertu na iskrenosti i otvorenosti.

Suradnja Krtech-a i TICM-a nastavlja se kroz organizaciju niza meetupova iz marketinga i dizajna, a kroz koji mjesec i više tehnološki usmjerenih meetupova.

Podijeli: