Europska komisija počela je s provedbom programa “WiFi4EU”, ukupno vrijednog 120 milijuna eura, namijenjenog jačanju lokalne besplatne i nediskriminirajuće bežične povezivosti te promicanju povezivanja građana na javnim mjestima. Program je namijenjen svim zemljama članicama Europske unije, a odnosi se na izgradnju WiFi infrastrukture na lokacijama kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, muzeji, javne ustanove, zdravstveni centri i sl., a bit će sufinancirana u stopostotnom iznosu.

Program se odnosi za razdoblje od 2017. do 2019. godine te predstavlja prigodu za općine ili zajednice općina, druga tijela i institucije javne vlasti, da bespovratnim sredstvima europskih fondova omoguće korištenje bežičnog interneta na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, odnosno mjestima koja se smatraju središtima javnog života.

Potpora će biti izdana u obliku vaučera prosječne vrijednosti 15 tisuća eura po prijavitelju, kojim će se plaćati izgradnja i oprema, a Europska komisija će isplatiti vrijednost vaučera izvršitelju radova/dobavljaču opreme, koji će biti registrirani na portalu Europske komisije vezanom uz WiFi4EU inicijativu.

Internet u sklopu te inicijative bit će besplatan, bez oglasa i neće prikupljati osobne podatke, s time da će sredstva biti omogućena samo mrežama koje ne udvostručuju postojeće privatne ili javne mreže slične kvalitete na istim javnim mjestima.

PRIHVATLJIVI KORISNICI
Prihvatljivi korisnici su jedinice lokalne samouprave, a prijavitelji također mogu biti poduzeća i ustanove koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Korisnici potpore će biti obvezani osiguravati internetsku povezivost Wi-Fi mreže te plaćanje troškova održavanja dobivene opreme u trajanju od tri godine.

PRIJAVA NA NATJEČAJ
Prijave na natječaj započele su 20. ožujka 2018. godine, a zainteresirane općine trebaju se prijaviti na portal WiFi4EU. Za registraciju na portal potrebno je prvo pribaviti „EU Login Key“. Riječ je o jednostavnoj proceduri koja se može obaviti na sljedećoj POVEZNICI.

Prvi natječaj bit će otvoren sredinom svibnja i registrirane zajednice moći će se prijaviti za prvih tisuću vaučera koji će biti dodijeljeni prema redoslijedu prijave. U sljedećoj fazi Komisija će objaviti, vodeći računa o geografskoj uravnoteženosti, prvih tisuću sretnika koji će dobiti novac u tom krugu (novi natječaji raspisivat će se iduće dvije godine) i svaka država sudionica imat će na raspolaganju najmanje petnaest vaučera.

Više o WiFi4EU inicijativi i često postavljana pitanja možete pročitati na POVEZNICI.

Izvor: LIDER

Podijeli: