Dobra suradnja Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM), Fakulteta organizacije i informatike Varaždin (FOI) i partnera iz Böblingena uspostavljena tijekom provedbe projekta DIGITRANS i dalje se razvija i širi. Tako su od 18. do 21. listopada 2019. prof. dr. sc. Vjeran Strahonja s FOI-ja, Gordan Kocijan, direktor poduzeća Telemetris d.o.o. i Ivan Plačko, direktor TICM-a sudjelovali u konferenciji Konkurentnost Dunavske regije u praksi i BarCamp Böblingen događanju.

S aviona direktno na konferenciju – prof. dr. sc. Vjeran Strahonja i Gordan Kocijan ispred Herman Hollerith Zentruma u Böblingenu.

Događaj je održan u Herman Hollerith Zentrum – edukacijskom i istraživačkom centru u Böblingenu koji radi na praktičnoj primjeni znanstvenih rezultata istraživača Fakulteta računalnih znanosti Sveučilišta Reutlingen s fokusom na poslovnu informatiku. U svojem radu blisko surađuju sa Sveučilištem u Stuttgartu i drugim partnerima iz akademske zajednice i privatnog sektora. Böblingen je gospodarski vrlo razvijen grad od pedesetak tisuća stanovnika u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, dvadesetak kilometara južno od Stuttgarta. U gradu i bližoj okolici nalaze se podružnice velikih tvrtki kao što su IBM, Hewlett-Packard te jedan od glavnih proizvodnih pogona Mercedes-Benza. Böblingen i okolno područje mogu služiti kao uzor kakvom bi razvoju trebala težiti Sjeverozapadna Hrvatska – razvoju gospodarstva visoke dodane vrijednosti temeljene na razvoju i primjeni suvremenih tehnologija. Stoga je dragocjena svaka prilika za transfer znanja i iskustva u poticanju gospodarskog razvoja od ovako uspješnih regija.

Prof. dr. sc. Dieter Hertweck otvara konferenciju Konkurentnost Dunavske regije u praksi.

Fokus konferencije Konkurentnost Dunavske regije u praksi održane u petak 18. listopada 2019. bio je na pametnim gradovima i digitalnim poslovnim prilikama koje koncept pametnih gradova otvara poduzećima. Događaj je organiziran u okviru Transnacionalnog programa Interreg Dunav 2014.-2020.. Nakon pozdravnih govora održana su keynote predavanja pri čemu je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja održao predavanje na temu Smart City IoT mreža.

Prof dr. sc. Vjeran Strahonja s varaždinskog FOI-a drži keynote predavanje o smart city IoT mrežama.

Jedan od glavnih organizatora događanja je prof. dr. Dieter Hertweck s kojim TICM surađuje već duže vrijeme. Prof. Hertweck je prepoznao revitalizaciju bivše vojarne u Čakovcu u kojoj TICM ima značajnu ulogu kao primjer dobre prakse u stvaranju jezgre za razvoj novih tehnologija i poduzeća. Stoga je odlučio pozvati direktora TICM-a g. Ivana Plačka na sudjelovanje u panelu o perspektivi pametnih gradova i poslovnim prilikama koje se otvaraju njihovim razvojem.

Ivan Plačko na panel raspravi o perspektivi pametnih gradova i poslovnim prilikama koje se otvaraju njihovim razvojem.

Nakon panela predstavljena su konkretna rješenja poduzetnika koji svoje poslovne modele temelje na korištenju nove smart city infrastrukture. U ovom dijelu Gordan Kocijan, direktor poduzeća Telemetris iz Varaždina predstavio je njihovu platformu za praćenje vodoopskrbnog sustava koji se temelji na korištenju LPWAN IoT infrastrukture.

Gordan Kocijan predstavlja Telemetrisovu platformu za praćenje vodoopskrbnog sustava temeljenu na LPWAN infrastrukturi.

Subota i nedjelja, 19. i 20. listopada bili su rezervirani za BarCamp Böblingen 2019. Koncept Barcamp događanja je vrlo intrigantan. Tijekom dva dana u opuštenoj atmosferi događaj nudi platformu za susret svih koje zanima Internet, digitalizacija, informacijske tehnologije, inovacije, startupovi, poduzetništvo, društvene mreže te društveni i ekonomski trendovi. BarCamp je međunarodna mreža događanja pseudokonferencijskog tipa primarno fokusirana na tehnologiju. To su otvorena, sudionička, samoorganizirajuća događanja s radionicama i predavanjima, sadržaj kojih osmišljavaju sami sudionici na licu mjesta. Iako je format labavo strukturiran, na BarCampu ipak postoje pravila. Svi sudionici se potiču da prezentiraju ili organiziraju sesiju ili na neki drugi način doprinesu događanju. Svi sudionici se potiču da dijele informacije i impresije s događanja na internetu kroz objave na društvenim mrežama, blogove, dijeljenje fotografija i ostale aktivnosti koje dodatno otvaraju događaj široj javnosti. Ovo dijeljenje pretvara fizički, face-to-face događaj u hibridni događaj koji omogućuje uključivanje iz svih dijelova svijeta.

BarCamp događanja se organiziraju u Njemačkoj već niz godina i vrlo su popularna. Subota i nedjelja u Böblingenu bile su posebno zanimljive. Nakon uvodnog dijela, kad se krenulo s prikupljanjem tema za sesije stvorio se ogroman red – gotovo svi sudionici BarCamp-a imali su za ponuditi neku, najčešće vrlo zanimljivu i aktualnu temu. Demokratskim putem – glasanjem, odabrano je dvadesetak tema i nakon kratke pauze za kavu konferencija s 5 paralelnih trackova počinje i traje cijeli dan uz odličan odaziv na sesije i visoku uključenost i motiviranost sudionika. Na kraju dana u vrlo opuštenoj atmosferi održan je Powerpoint karaoke – igra improvizacije u kojoj sudionici drže prezentacije uz slideove i na temu koju im nasumično odabere online sustav što vrlo često završi komično.

Atmosfera na BarCampu je vrlo opuštena i neformalna.

Boravak u Njemačkoj iskorišten je i za obilazak kreativnog i razvojnog centra Alter Schlachthof u osamdesetak kilometara udaljenom Karlsruheu. Specifičnost centra je što na jednom mjestu okuplja startupove, umjetnike, inženjere, dizajnere, društvene sadržaje i etablirana, mahom informatička, poduzeća što rezultira novim suradnjama, proizvodima i uslugama. Dodatna specifičnost ovog prostora je što je razvijen na velikom prostoru bivše gradske klaonice. Slični koncept razvija se u  bivšoj vojarni u Čakovcu te je bilo zanimljivo vidjeti koliko se u ovakve inicijative ulaže u Njemačkoj.

Detalj iz startup inkubatora Alter Slachthof u bišoj klaonici u Karlsruheu.

Suradnja TICM-a i partnera iz Böblingen se nastavlja i širi te se upravo radi na dovršetku projektnog prijedloga INSPIRE za program Interreg Dunav koji je prošao prvu fazu evaluacije. Paralelno se pokreću i druge zajedničke inicijative te se u skoroj budućnosti može očekivati još konkretnih rezultata uspostavljene suradnje.


GALERIJA SLIKA:

Podijeli: