U organizaciji Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva, Međimurske županije i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec, u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. godine u multimedijalnoj dvorani TICM-a, s ciljem daljnjeg unapređenja gospodarskih odnosa s NR Kinom, održana je Konferencija za promociju gospodarske i trgovinske suradnje te B2B razgovori kineskih i hrvatskih poduzeća.

Konferencija je započela susretom župana Međimurske županije, Matije Posavca s potpredsjednikom Narodne vlade provincije Shaanxi, Zhu Liekeom. Potpredsjednik Lieke izrazio je zadovoljstvo posjetom naglasivši interes za suradnju kroz uspostavu logističkih i distribucijskih centara poglavito zbog izuzetnog geografskog položaja.

Potpredsjednik Narodne vlade provincije Shaanxi, g. Zhu Lieke, župan Međimurske županije, g. Matije Posavec i g. Mladen Križaić, predsjednik HGK ŽK Čakovec

Regija Shaanxi ima godišnji gospodarski rast od 8%, prednjači u proizvodnji električnih automobila i s obzirom na izvrsne odnose naših dviju zemalja, smatramo da je upravo Međimurska županija pogodna destinacija za daljnje unapređenje gospodarskih odnosa naših dviju zemalja, istaknuo je g. Lieke. Župan Posavec je zahvalio što je upravo Međimurska županija izabrana za posjet visoke političke i gospodarske delegacije provincije Shaanxi te naglasio da Međimurska županija može pored izvrsnog geografskog položaja ponuditi i razvijenu infrastrukturu i industriju, ali je otvorena i za suradnju na području turizma, zdravstva i obrazovanja.

Župan Međimurske županije, g. Matije Posavec s potpredsjednikom Narodne vlade provincije Shaanxi, g. Zhu Liekeom.

Na otvorenju konferencije nazočne je pozdravio župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik HGK ŽK Čakovec Mladen Križaić koji je kazao kako je ovo tek prvi korak i da je pred HGK ŽK Čakovec veliki posao povezivanja hrvatskih i kineskih poduzetnika te je izrazio nadu da će već sljedeće godine međimurski poduzetnici izlagati na 5. jubilarnom međunarodnom sajmu gospodarstva “Put svile” čiji je glavni organizator provincija Shaanxi.

Predsjednik HGK ŽK Čakovec, g. Mladen Križaić

Potencijale Međimurske županije predstavili su Sandra Polanec Marinović, ravnateljica JU REDEA i Ivan Plačko, direktor Tehnološko inovacijskog centra. G. Plačko, upoznao je goste s poviješću kompleksa bivše vojarne u Čakovcu, današnjim prostorom Centra znanja Međimurske županije, s uslugama koje pruža TICM i njegovom ulogom u poticanju gospodarskog razvoja županije. Gostima je predstavljen i način na koji funkcionira inkubacija u TICM-u uz primjere poduzeća koja su uspješno završila proces inkubacije.

Ivan Plačko, direktor TICM-a

Direktorica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, gđa. Sandra Polanec Marinović predstavila je ulogu REDEA-e u Međimurskom gospodarstvu s posebnim naglaskom na mogućnosti investiranja u Međimursku županiju te pre-care i post-care sustav skrbi za svakog investitora.

Na samoj konferenciji prikazan je promotivni video o Shaanxi provinciji, koja se s oko 40 milijuna stanovnika i BDP-om većim od 300 milijardi USD posebno ističe u razvoju sektora obrazovanja, znanosti i zdravstva što je, bez obzira na veličinu, sličnost s Međimurskom županijom. U nastavku su predstavljene kineska poduzeća i njihovi predstavnici te su upriličeni poslovni razgovori.

Predstavnici kineske delegacije s Županom MŽ, G. Matijom Posavcom i g. i direktorom TICM-a, g. Ivanom Plačkom


FOTOGALERIJA

Izvor: emedjimurje.hr 

Podijeli: