U organizaciji Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva i Međimurske županije, u ponedjeljak, 28. listopada 2019. godine u službenom posjetu Centru znanja Međimurske županije, boravila je delegacija kineske pokrajine Qinghai na čelu s ministricom, gđom. Wang Yuyan.

Doček delegacije pokrajine Qinghai

Delegaciju su u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje primili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko, Maša Tomašić iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, Iva Vurušić Mađarić iz Turističke zajednice Međimurske županije te Melita Jambrović iz UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije. Qinghai je prostrana i slabo naseljena provincija na zapadu Narodne Republike Kine, a kako je tamošnje gospodarstvo jedno od nerazvijenijih u Kini, njezini su predstavnici po savjet došli u iznadprosječno razvijenu hrvatsku regiju. „Osim razvijenog gospodarstva, naročito metalske industrije, u kontinentalnom dijelu Hrvatske prednjačimo i u turizmu. Županija smo koja je poznata po investicijama stranih ulagača te smo već dva puta uvršteni među prvih deset manjih regija u Europi pogodnih za ulaganje.“, kazao je u svom pozdravnom govoru zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Delegacija pokrajine Qinghai

Predstavnike pokrajine Qinghai posebno je zanimao primjer dobre prakse poticanja poduzetništva i pomoći poduzetnicima od strane specijaliziranih institucija te bi način rada Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e i poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra željeli preslikati u svome kraju. Direktor TICM-a, Ivan Plačko objasnio je kako se mnogo radi s djecom i mladima nastojeći ih preko Centra izvrsnosti informatike i STEM centra zainteresirati za IT sektor, tim više što je potražnja za ljudskim resursima u navedenim granama velika, a s godinama će rasti. „Mala smo regija stoga se moramo nametnuti znanjem. Da bismo to mogli, moramo raditi s djecom od najmlađe dobi kako bismo ih zainteresirali za visoku tehnologiju u kojoj vidimo našu budućnost.“, zaključio je g. Plačko.

Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije, Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje i Maša Tomašić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja gospodarstva JU REDEA

Predsjednik Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Nikola Starčević izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom izvrsnom suradnjom s Međimurskom županijom te predložio da nakon prvog koraka upoznavanja, predstavnici kineske provincije Qinghai dovedu poduzetnike kako bi ostvarili konkretnu hrvatsko-kinesku suradnju. „Određene kineske provincije, poput provincije Shanxi, to su već učinile. Međimurska županija ima što ponuditi Kini i u vidu proizvodnje zdrave hrane. Pozivam da se ova suradnja, organiziranjem konferencije namijenjene poduzetnicima, nastavi 2020. godine.“, naglasio je g. Starčević.


GALERIJA SLIKA 

Podijeli: